Bergmästaren säger nej till planerna på en gruva i Storumans kommun med hänvisning till påtagliga skador för rennäringen. Arkivbild.

Nej på ansökan om gruva i Storuman

EkonomiTT

Efter många turer kring planerna på en fluoritgruva i Storumans kommun ser de nu ut att gå i stöpet. Statliga Bergmästaren har ändrat sig och säger nej till bolaget Tertiary Golds ansökan om bearbetningskoncession, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Man får ju gilla läget, hade etableringen blivit av hade det ju varit stort med Storumans mått mätt. Även om det inte var någon stor anläggning bolaget planerade hade det gett 50-60 jobb, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C).

Efter att först länsstyrelsen sagt ja gav Bergmästaren 2016 klartecken till koncessionen, enligt branschtidningen Metaller och Gruvor. Men det beslutet överklagades till regeringen som skickade tillbaka ärendet till Bergmästaren för ny behandling. Därefter har nu både länsstyrelsen och Bergmästaren fastslagit att koncessionen skulle innebära påtagliga skador för rennäringen och därför sagt nej.

About Sten

Check Also

Samsung-patriarken Lee Kun-Hee död

EkonomiTT Ordföranden för Samsung, Lee Kun-Hee, är död, meddelar företaget, som är Sydkoreas största konglomerat. …