Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Nervkamp väntar om brexit
Storbritanniens premiärminister Theresa May ber om tålamod i det brittiska parlamentet.

Nervkamp väntar om brexit

BrexitBryssel, TT:s korrespondent

Visst tickar klockan mot brexit – men än så länge är det bäst att hålla nerverna i styr, anser Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Oppositionen anklagar henne för rena utpressningen för att få igenom sitt utträdelseavtal med EU.

Med bara drygt sex veckor kvar till den planerade brexitkvällen den 29 mars bedyrar May att nödvändiga diskussioner pågår.

Sedan parlamentet i januari bett regeringen att ersätta utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland med ”alternativa arrangemang” har premiärministern arbetat på olika fronter.

Samtalen är i ett avgörande läge. Vi behöver nu hålla våra nerver i styr för att få igenom de förändringar det här huset vill se, och ordna brexit i tid, säger May i parlamentets underhus.

Kritik från Corbyn

May har talat med både företagare och fackförbund för att försöka få flankstöd utifrån. Hon har vänt sig till oppositionen och öppnat för kompromissdiskussioner med Labour. Och hon har varit i Bryssel och träffat EU-basarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn är ändå inte imponerad.

Det verkar som om premiärministern bara har en enda taktik: att låta klockan gå och hoppas att ledamöterna i det här huset kan pressas att stödja ett verkligen misslyckat avtal. Hon spelar med tid, med folks jobb och framtiden för industrin, fnyser Corbyn i sitt svarsinlägg till May i parlamentet.

Samtal pågår

Enligt premiärministern pågår samtal med både EU:s förhandlare och olika EU-ledare. Hon tänker också prata mer med Corbyn för att hitta kompromisslägen på hemmaplan.

Närmast väntar två dagar med debatt i parlamentet och en ny möjlighet på torsdagskvällen för parlamentsledamöterna att rösta om vad som borde göras nu. Regeringens önskan är samtidigt tydlig. May ber om tålamod och mer tid och utlovar i stället nya röstningsmöjligheter senast den 27 februari.

Genom att få igenom de förändringar till nödlösningen som vi behöver, genom att skydda och förbättra arbetstagares rättigheter och miljöskydd och genom att förbättra parlamentets roll i nästa förhandlingsfas tror jag att vi kan nå ett avtal som det här parlamentet kan stödja, säger May.

Dyrt för Sverige?

Samtidigt tickar klockan – och kommer allt närmare ett läge där allt kan sluta med att Storbritannien helt enkelt lämnar utan färdigt avtal med EU.

Det skapar oro både i och utanför landet. På väg in till ett möte i Bryssel konstaterar exempelvis finansminister Magdalena Andersson (S) att årets svenska EU-avgift riskerar att bli rejält mycket större om britterna kliver av utan att stå för den summa som man utlovat under förhandlingarna. I slutändan kan det leda till en tämligen frostig relation mellan Storbritannien och länderna i EU.

Springnotor brukar man ju sällan komma undan med om man vill ha ett ordnat förhållande efteråt, säger Andersson i Bryssel.

I Skottland suckar EU-vännerna tungt.

Vi är 45 dagar bort från att föras ut ur EU mot vår vilja. Vi är 45 dagar från en ekonomisk katastrof. Den här regeringens pågående röra upphör aldrig att förvåna, fräser Ian Blackford från Skotska nationalistpartiet (SNP) i det brittiska parlamentet.

About Sten

Check Also

Nasas högkvarter döps efter pionjären Jackson

USATT Nasa döpaer om sitt huvudkontor i Washington DC. Byggnaden har nu döpts efter Mary …