Home / Utrikes / Europa / Netanyahu: Historisk enighet mot Iran
Från vänster: USA:s vicepresident Mike Pence, Polens president Andrzej Duda och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under mötet om Mellanöstern i Warszawa.

Netanyahu: Historisk enighet mot Iran

MellanösternTT-AFP

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar det möte om Mellanöstern som pågår i Polen som en historisk vändpunkt. Anledningen är det som han beskriver som medhåll kring en enad front mot Iran – där hans hökaktiga inställning fått gehör från flera arabstater.

Israel har bara diplomatiska relationer med två arabländer, Egypten och Jordanien, men Netanyahu sågs under invigningsmiddagen i samtal vid samma bord som representanter från länder som Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain.

Det är USA som har bjudit in till mötet i Warszawa, i hopp om att bland annat samla stöd för en hårdare linje mot Iran. Men tunga EU-länder har inte skickat några delegationer på toppnivå, vilket belyser oenigheten mellan Washington DC och Bryssel när det gäller Iranpolitiken. President Donald Trump har dragit USA ur kärnenergiavtalet med Teheran medan EU är fast beslutet om att hålla fast vid överenskommelsen.

About Sten

Check Also

Svag norsk krona – men varför?

EkonomiTT-NTB Sedan 2016 har norska kronan tappat kraftigt i värde. Men varför är mer oklart …