Home / Utrikes / Asien / Nordkorea: Kärnvapenkapacitet ska stärkas
Nordkoreanska flaggor vajar vid ett vakttorn, i en bild från i början av maj.

Nordkorea: Kärnvapenkapacitet ska stärkas

NordkoreaTT

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har vid ett möte med centrala militärkommissionen lagt fram nya riktlinjer för att stärka landets kärnvapenkapacitet.

Uppgifterna från diktaturen i norr analyseras nu av den sydkoreanska presidentstaben, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Vid militärkommissionens möte, som uppges ha ägt rum på lördagen, presenterades en ny inriktning för att öka landets ”kärnvapenavskräckning” och att sätta de väpnade styrkorna i en hög beredskap. Det framhölls också att landets försvar ska utvecklas, skriver den statsstyrda nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

I ett mycket ovanligt offentligt erkännande från regimen, där militären har en stark ställning, konstaterades också att det finns både militära och politiska brister inom landets försvar som drastiskt måste förbättras, skriver KCNA.

Inga munskydd

Uppgifterna, och bilder från mötet, publicerades sent på lördagskvällen svensk tid. På bilderna syns Kim tala från ett podium till församlade militärer. Även statlig tv sände från mötet, där ingen av deltagarna bar munskydd trots den pågående coronapandemi.

Senast Nordkorea utförde en bekräftad provsprängning av kärnvapen var 2017. Därefter enades Kim med USA:s president Donald Trump om ett löst hållet avtal om att sträva mot kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Samtal mellan länderna inleddes.

Pyongyang har dock uttryckt starkt missnöje med USA:s hållning kring tillvägagångssättet för en nedrustning, samt med att de omfattande sanktioner som tynger den isolerade kommuniststaten kvartstår.

Tidsfrist gick ut

Vid årsskiftet aviserade Nordkorea att ”tidsfristen” för kärnvapensamtalen löpt ut då de inte gett resultat. Landet har återigen börjat testa ballistiska robotar i strid med FN-resolutioner, och talet om nedrustning har tystnat.

Framträdandet inför militärkommissionen på lördagen är det andra kända offentliga uppträdandet Kim gör sedan utländska bedömare rest frågetecken kring ledarens hälsa. Diktatorn har hållit en väldigt låg profil under april och maj. Dessutom uteblev han från ”solens dag” den 15 april, den kanske viktigaste helgdagen i Nordkorea som högtidlighåller statens grundare, den tidigare diktatorn och farfadern Kim Il-Sungs födelsedag.

Det har spekulerats om Kim under april kan ha genomgått någon form av operation. Andra bedömare tror dock att han helt enkelt hållit sig undan för att inte riskera att smittas med covid-19.

About Sten

Check Also

Tiotals miljoner barn kan hamna i fattigdom

VärldenTT 86 miljoner barn. Så många riskerar att hamna i fattigdom under resten av 2020 …