Home / Utrikes / Asien / Sydkorea: Första samtalet varade 20 i minuter
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.

Sydkorea: Första samtalet varade 20 i minuter

Sydkorea/NordkoreaTT-AFP-Reuters

Nord- och Sydkorea har öppnat en kommunikationskanal, en så kallad het linje, för att ländernas ledare ska kunna prata direkt med varandra. Det första samtalet ska ha pågått i 20 minuter.

Öppningen av linjen vid halv åtta-tiden på morgonen, svensk tid, innebär en betydande utveckling, enligt en talesperson för Sydkoreas president.

Genom ett beslut från ledarskapet kommer vi att ha nära kontakt med Sydkorea på ett uppriktigt sätt, säger Ri Son-Gwon, ledare för Nordkoreas myndighet för koreanska frågor, i statlig tv.

Diskussioner om OS

Ett ämne som lär komma upp i diskussionerna är praktiska frågor om Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea, som inleds i februari. I sitt nyårstal var den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un hotfull, men talet hade också mjukare inslag där han uttryckte intresse för dialog och medverkan i OS i Pyeongchang.

Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon nappade direkt och sade att Sydkorea vill prata med Nordkorea när som helst, var som helst och i vilken form som helst. Men han var också mer precis och föreslog samtal mellan höga företrädare för de båda regeringarna i gränsstaden Panmunjom den 9 januari.

Många avbrott

Den heta linjen mellan regeringarna i Pyongyang och Seoul har stängts och öppnats ett flertal gånger sedan den upprättades 1972. Nordkorea stängde linjen 1976 sedan nordkoreanska trupper dödat två amerikanska soldater i ett bråk om beskärningen av ett träd i Panmunjom, men öppnades 1980 när länderna bestämde sig för att regeringarnas premiärministrar skulle hålla samtal.

Nordkorea stängde återigen linjen 2010 när Sydkorea införde handelssanktioner mot Nordkorea efter sänkningen av en sydkoreansk korvett.

Linjen återöppnades 2011 och överlevde i ytterligare två år. Senast linjen var aktiv innan dagens samtal var i februari 2016.

About Sten

Check Also

Dinoasteroid med dödligast möjliga vinkel

MexikoTT-AFP Jätteasteroidens nedslag för omkring 66 miljoner år sedan hade kanske inte behövt bli fullt …