Home / Utrikes / Asien / Nordkorea: Pompeo är som gift för samtalen
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, här på en bild från december i fjol.

Nordkorea: Pompeo är som gift för samtalen

NordkoreaTT-Reuters

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho uppger att landet är redo att föra en dialog med USA om sina kärnvapen.

Han varnade samtidigt USA att fortsatta sanktioner vore ett misstag och anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att sätta pinnar i hjulen för samtalen.

Pompeos uttalanden i media om att sanktioner mot Nordkorea måste fortgå tills landet tar konkreta steg mot en nedrustning av kärnvapen verkar ha retat upp hans nordkoreanska motsvarighet.

Han är verkligen oförskämd som yttrar sig på ett så obetänksamt sätt vilket endast lämnar oss besvikna och skeptiska till hur vi ska kunna lösa några problem alls med en sån kille, säger utrikesminister Ri, enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

”Krossa drömmar”

I sitt uttalande på fredagen anklagade Ri också Pompeo för att förgifta samtalen mellan länderna och för att komplicera situationen ytterligare.

Om USA fortfarande drömmer om att uppnå alla sina mål med sanktioner får vi antingen låta dem fortsätta drömma eller krossa drömmarna, sade Ri.

Vi är redo för såväl samtal som konfrontation.

Kravet: Ersätt Pompeo

Inga konkreta samtal mellan länderna har inletts efter toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un Hanoi i Vietnam i februari, trots Trumps korta besök i Nordkorea i slutet av juni och att den amerikanske presidenten då sade att Nordkoreasamtalen skulle starta på ny kula.

Pyongyang har sedan juni krävt att Pompeo ska ersättas med ”en mer mogen” person.

Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, anlände i tisdags till Sydkoreas huvudstad Seoul för att diskutera formerna för nya samtal.

Nordkorea har avfyrat en rad kortdistansrobotar senaste veckorna i protest mot USA:s och Sydkoreas militärövningar.

About Sten

Check Also

Merkel fördömer George Floyds död

USATT-AFP-Reuters Tysklands förbundskansler Angela Merkel sällar sig till de världsledare som fördömer omständigheterna kring hur …