Home / Utrikes / Asien / Nordkoreansk soldat hade magen full av mask
Läkaren Lee Cook-Jong beskriver de inälvsparasiter han hittade i magen på en skottskadad nordkoreansk soldat.

Nordkoreansk soldat hade magen full av mask

NordkoreaTT-Reuters

En nordkoreansk soldat som opererats efter avhopp till Sydkorea har visat sig vara full av tarmparasiter, bland annat en 27 centimeter lång inälvsmask.

Fynden belyser de allvarliga problem med undernäring och bristande hygien som enligt experter har plågat det slutna landet i decennier.

Under min över 20 år långa karriär som kirurg har jag aldrig varit med om något liknande, Jag har bara sett något sådant i läroböcker, sade chefskirurgen Lee Cook-Jong när han vid en presskonferens i veckan visade bilder på parasiterna.

Han konstaterade att parasiter var vanliga i Sydkorea för 40–50 år sedan, men att de har försvunnit i takt med att levnadsförhållandena förbättrats. Att de fortfarande förekommer i Nordkorea kan delvis bero på att mänsklig avföring används som gödningsmedel på åkrarna, enligt experter.

Soldatens maginnehåll utgjordes till stor del av majs, som blivit en stapelvara i landet, eftersom majs är billigare än ris.

Soldaten sköts med flera skott av nordkoreanska gränsvakter när han tog sig över gränsen till Sydkorea i måndags. Hans tillstånd är fortfarande allvarligt och han vårdas i respirator, enligt nyhetsbyrån AP.

About Sten

Check Also

Kims syster om avhoppare: Avskum och hundar

Nordkorea/SydkoreaTT-AFP Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong, som anses ha stor informell makt …