Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Norge vill dra in terrordömds medborgarskap
Mulla Krekar i Oslo tingsrätt vid ett tidigare tillfälle. Nu ska en av hans meddömda i ett italienskt terrormål få sitt norska medborgarskap återkallat. Arkivbild.

Norge vill dra in terrordömds medborgarskap

NorgeTT-NTB

För en knapp månad sedan dömde en italiensk domstol den Norgebaserade islamisten mulla Krekar samt fem andra män för förberedelse till terrorbrott. Straffen landade på mellan 7,5 och tolv års fängelse.

En av de meddömda – den så kallade Buskerudsmannen – är norsk medborgare. Men nu ber regeringen landets migrationsmyndighet UDI att återkalla medborgarskapet.

Kunskapsdepartementet har instruerat UDI om att dra tillbaka medborgarskapet för mannen som är terrordömd tillsammans med mulla Krekar i Italien, säger kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner (H).

UDI kände inte till att mannen redan utreddes för terrorbrott då han i fjol beviljades medborgarskap, och mannen berättade inte heller om misstankarna.

Enligt tidningen Nettavisen har Buskerudsmannen nu gripits av norsk polis.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …