Home / Utrikes / Europa / Solberg: Listhaug kan få ny ministerpost
Sylvi Listhaug. Arkivbild.

Solberg: Listhaug kan få ny ministerpost

NorgeTT

Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår för att undvika en regeringskris efter det politiska bråket kring hennes kritiserade terrorutspel. Statsminister Erna Solberg öppnar dock för att ge henne en ny post i regeringen i framtiden.

Jag är otroligt glad för att Siv (Jensen, ledare för Fremskrittspartiet) och resten av partiet backat mig till hundra procent, säger Sylvi Listhaug under en presskonferens.

Men jag vill inte att Fremskrittspartiet ska mista makt, jag vill att Fremskrittspartiet ska vara med och regera landet.

Kunde ha fällt regeringen

Listhaug uppger att hon själv fattat beslutet att lämna sin post – för att inte ”föra landet ut i en regeringskris”.

Vi är en bra regering. Alternativet med Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiets ledare) skulle vara en katastrof för landet, säger hon.

En misstroendeomröstning mot justitieministern var planerad att hållas i dag. Enligt källor till norska medier skulle ett väckt misstroende ha kunnat få hela statsminister Erna Solbergs regering, där Fremskrittspartiet ingår, att avgå.

Upprinnelsen till avgången är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett Facebook-inlägg där Listhaug skrev att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

”Debatten på förskolenivå”

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

Det har varit en helt surrealistisk vecka, där ett Facebook-inlägg, som jag beklagat, har gjort norsk politik till en förskola, säger Listhaug.

I dag är det min uppgift att uppträdda vuxet.

Listhaug upprepar att hon bett om ursäkt för sitt kritiserade Facebook-inlägg – men är samtidigt kritisk till vad hon uppfattar som försök från Arbeiderpartiet att begränsa hennes yttrandefrihet.

Jag ska vara den jag är, och det är viktigt för min integritet, säger hon, och tillägger att hon bättre kan utöva sin yttrandefrihet om hon avgår från justitieministerposten.

Kan få ny post

Statminister Erna Solberg håller dörren öppen för att den tidigare justitieministern kan komma tillbaka på en ministerpost.

Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver, säger Solberg under en presskonferens.

Det att hon avgår innebär inte ett hinder för att hon kan bli statsråd senare i regeringen.

Sylvi Listhaug meddelade statsministern om sitt beslut att avgå på måndagskvällen, enligt Solberg.

About Sten

Check Also

Miljontals korttidspermitterade i Tyskland

EkonomiTT-AFP Som en följd av coronakrisen har tyska företag ansökt om förkortad arbetstid för 11,7 …