Norsk domstol: Mulla Krekar kan utlämnas

NorgeTT-NTB

Tingsrätten i Oslo har beslutat att islamisten mulla Krekar kan utlämnas till Italien där han i somras dömdes till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Mulla Krekar, som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad, hördes tidigare i veckan av domstolen. Han motsätter sig utlämning till Italien.

Det är bara ett politiskt spel, slog den av FN terrorlistade Krekar fast i rätten.

Krekar greps av norsk polis den 15 juli, samma dag som den italienska domen avkunnades, och han har suttit häktad sedan dess.

Även om tingsrätten nu har konstaterat att villkoren för en utlämning till Italien föreligger, kan fallet överklagas till hovrätten och eventuellt ända upp till Högsta domstolen innan det norska justitiedepartementet kan fatta beslut om utlämning.

Krekar har bland annat pekats ut som ledare för den kurdiska fundamentalistgruppen Rawti Shax, med kopplingar till terrorsekten IS.

Fallet mulla Krekar är något av en följetong i det norska rättsväsendet. Han har länge betraktats som en säkerhetsrisk, bland annat efter att ha hotat statsminister Erna Solberg, men norska myndigheter har alltsedan det första försöket 2003 misslyckats med att få ut honom ur landet.

Najmuddin Faraj Ahmad kom till Norge som kvotflykting 1991.

About Sten

Check Also

Nasas högkvarter döps efter pionjären Jackson

USATT Nasa döpaer om sitt huvudkontor i Washington DC. Byggnaden har nu döpts efter Mary …