Home / Utrikes / Europa / Norska HD prövar rätten till Finnmark
Norska HD ska avgöra vem som har rätt att förvalta Nesseby i nordligaste Norge. Arkivbild.

Norska HD prövar rätten till Finnmark

NorgeTT-NTB

Högsta domstolen i Norge ska avgöra om de boende i Nesseby i Finnmark har rätt att bestämma över bland annat jakt och fiske i området. Domstolens beslut, som blir vägledande, kan få stor betydelse för alla Finnmarksbor.

Det HD ska pröva är vem som har rätt att styra och förvalta ett område på 470 kvadratkilometer i Finnmark i nordligaste Norge. HD:s beslut blir vägledande och kan då även påverka andra områden i Finnmark, potentiellt totalt 46 000 kvadratkilometer.

Politiskt är detta en viktig sak. Om ett byalag får förvaltningsrätten till marken är det ett erkännande och ett accepterande av att människorna där har rättigheter, att det de förvaltat i århundraden är deras, precis som i söder där det säljs jakt- och fiskekort och där lokala myndigheter förvaltar sina områden, säger Ivar Bjørklund, professor i kulturvetenskap vid Norges arktiska universitet, till NTB.

About Sten

Check Also

ABB överväger affär med asiatiska företag

EkonomiTT–Reuters Den svensk-schweiziska industrikoncernen ABB samtalar med japanska Hitachi och Mitsubishi om att sälja hela …

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.