Home / Utrikes / Europa / Nu åker Halfvarsson med en bra magkänsla
Calle Halfvarsson. Arkivbild

Nu åker Halfvarsson med en bra magkänsla

SkidorTT

När han äntligen fått ordning på bihålorna valde krånglet att flytta till Calle Halfvarssons mage.

Den är betydligt bättre nu – men med några veckor kvar till OS väljer längdstjärnan att ligga lågt.

Det ska bli kul att tävla, men jag tänker inte så mycket på resultatet, säger han inför helgens världscup i Planica, Slovenien.

Störningarna i magen kom och gick tidigare i vintras. Energibortfallet gav trista avtryck i resultatlistorna och under Tour de Ski fick han nog. Efter 54:e plats i 15-kilometersloppet bröt Halfvarsson tävlingen, åkte hem och klev in hos en specialist i Stockholm.

Diagnosen: En lättretlig och överkänslig mage och tarm, men inte värre än att problemen går att hantera. Med tiden ska de gå över.

Jag har kunnat träna på bra i nästan två veckor efter testerna. Hittills har det gått enligt plan, så att säga.

TT: Måste du medicinera eller handlar det om ändrade kostvanor?

Det är ingen riktigt medicinering utan jag tar mjölksyrebakterier som ska vara bra för tarmfloran. Jag använder också en annan sportdryck som ska vara skonsammare för magen. Det finns lite jag ska akta mig för just nu men det är ingen stor grej med kosten och allt ska bli bra.

Oro för något kroniskt

TT: Och det känns förstås bra mentalt att veta?

Absolut. Det kändes bra att få svar på vad det var och att det inte var något värre. Det var jag lite orolig för, att det var något kroniskt.

Efter operationen av bihålorna i våras var förhoppningen att slippa en ny säsong kantad av sjukdomar. Magproblemen har förstört uppladdningen inför OS. Den träning han missat och inte kan ta igen.

Man tar aldrig igen träning, då är man illa ute om man försöker göra det. Jag får vara lugn och tro på vad jag gör.

Den klassiska sprinten och 15 km klassiskt i Planica är sista tävlingstesten inför Pyeongchang.

Vill ha en bra känsla

TT: Magkänslan inför helgen?

Haha. Nja, den är rätt okej. Jag tänker inte så mycket på resultatet utan att jag ska ha en bra känsla under båda loppen, att jag känner mig pigg. Det ska bli kul att tävla.

Halfvarsson är OS-uttagen tillsammans med Marcus Hellner, Teodor Peterson, Daniel Rickardsson, Oskar Svensson och Jens Burman. De kan få sällskap av en eller två åkare till – men då måste Emil Jönsson och Viktor Thorn prestera i helgen.

Det är de som ligger bäst till. Det är de två som är aktuella, säger förbundskapten Rikard Grip till Expressen.

Press på Jönsson

Jönssons femteplats i världscupsprinten i Dresden förra helgen räckte inte för att övertyga Grip om att veteranen ska med till OS.

Jag vill gärna se att han visar något på samma nivå här som förra helgen, säger förbundskaptenen.

Thorn hade placeringarna 66–43–34 i världscupen i vinter innan han slog till med 25:e plats i jaktstarten i Toblach. Inget Sveriges olympiska kommitté tappar hakan över. Men 21-årige Thorn ses som ett framtidslöfte och kan få en plats i truppen för att se och lära.

Bland damerna är det också sista möjligheten för Emma Wikén, Maria Nordström, Jonna Sundling, Linn Sömskar och Anna Dyvik.

Hittills OS-klara är Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Ebba Andersson och Anna Haag. Den truppen kan komma att fyllas på med två, tre åkare.

About Sten

Check Also

Död man hittades på udde – misstänkt mord

BrottTT En man har hittats död utomhus på en udde i Strömstad. Polisen har inlett …