Home / Utrikes / Europa / Nu byggs barriärer runt vattenverk
Lagan svämmar över sina bräddar – här en bild på Flammabadet i Knäred från i tisdags.

Nu byggs barriärer runt vattenverk

VäderTT

Lagan har sjunkit undan något, men SMHI:s varning för extremt höga flöden ligger kvar. Kring vattenverket i halländska Knäreds byggs en barriär – mer nederbörd väntar.

Det behövs för att vi inte ska få in Lagan i vattenverket och på så sätt kontaminera vattnet, säger Mattias Hultin, avdelningschef på Laholmsbuktens VA, till TT.

Barriären, som byggs tillsammans med räddningstjänsten, kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och blir ungefär en meter hög.

I dag är det fantastiskt strålande väder, kallt och skönt, så vi har gott om tid på oss. Men i morgon ska det bli mildare och komma mer nederbörd och även helgen kan innebära mer regn, säger Mattias Hultin.

”En mellandag”

Torsdagen beskrivs som en mellandag av Jörgen Nilsson, beredskapssamordnare i Laholms kommun.

Även längre upp längs Lagan, i Kronobergs län, ser det bättre ut under torsdagen och E4 mellan Ljungby och Markaryd är i nuläget inte översvämningshotad.

I dag ser det betydligt bättre ut. Vattennivån har sjunkit med fem centimeter i området som var problematiskt runt E4, säger Carin Lamme-Lindh, stabschef vid länsstyrelsen Kronoberg.

SMHI har utfärdat klass 2-varning för mycket höga flöden för både Ronnebyån och Mörrumsån som går genom Blekinge.

Stabilt i Blekinge

Läget är stabilt i Blekinge som helhet, men det ligger nära maxnivåerna överlag, säger Martin Scheutz, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen där.

Enstaka fastigheter och vägavsnitt har översvämmats i Blekinge, men inga samhällsviktiga funktioner har berörts och räddningstjänsten har inte behövt rycka ut.

Sjön Åsnen i Småland, vars vatten går vidare till Mörrumsån, kommer att behöva tappas på vatten och inför detta höjs beredskapen.

Vi kommer att samordna detta så att det sker under kontrollerade former, säger Martin Scheutz.

About Sten

Check Also

Rimfrosteffekt: Kriminella lever på besparingar

BrottTT 117 personer har häktats och 396 vapen, drygt 13 kilo ecstasy och 32 exklusiva …