En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet som kraschade på ön Storsandskär utanför Umeå den 14 juli 2019. Arkivbild.

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT

Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå fallskärmsklubb kraschade på ön Storsandskär i juli förra året?

På onsdagen presenterar Statens haverikommission sin slutrapport om olyckan som väntas ge svaren.

SHK har sedan tidigare konstaterat att planet, av modell Gipps Aero GA8 Airvan, både var för tungt och för baktungt när det lyfte, och att flygplanets massa vid olyckstillfället var högre än vad Transportstyrelsen tillåter. Men det i sig kan inte förklara varför planet plötsligt började dyka från 4 000 meters höjd, strax innan fallskärmshopparna skulle lämna planet, för att till sist krascha på ön Storsandskär utanför Umeå.

Samtliga ombord, åtta fallskärmshoppare och en pilot, omkom i olyckan.

Ansågs luftvärdigt

Olycksplanet hade strax före olyckan genomgått kontroller och ansågs vara luftvärdigt, enligt Transportstyrelsen, och fortfarande kvarstår frågorna om vad det var som hände – och hur man ska säkerställa att något liknande inte sker igen.

Kort efter olyckan den 14 juli stoppade det Svenska fallskärmsförbundet (SFF) tillfälligt alla flygningar med modellen, som fanns registrerade hos två andra fallskärmsklubbar i Sverige. Strax därpå stoppade även den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa samma flygplansmodell från att flyga inom EU. Samma flygförbud trädde i kraft i både Australien och Nya Zeeland.

Men förbudet hävdes efter några dagar. Information från utredningen tydde på att det inte var fel på övriga plan av samma modell.

Ser över rutiner

Transportstyrelsen införde dock i september 2019 nya förebyggande åtgärder för samtliga flygplan som används för fallskärmshoppning, och begärde att Svenska fallskärmsförbundet (SFF) såg över sina rutiner.

Haverikommissionens slutrapport publiceras klockan 13 på onsdagen. I rapporten presenteras händelseförloppet, utredningen i stort, kommissionens utlåtande samt rekommendationer framåt.

About Sten

Check Also

Sida väljer Rissne framför Botkyrka

PolitikTT Det blev ingen flytt av biståndsorganet Sida och 500 anställda från Stockholms innerstad till …