Home / Nyheter / Politik / Nu svärs Bolsonaro in som president
Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ. Arkivbild.

Nu svärs Bolsonaro in som president

BrasilienTT-AFP

Han jämförs med Donald Trump, beskrivs som farlig av sina motståndare och kallas hjälte av sina anhängare.På nyårsdagen svärs högernationalisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president.

Ett massivt säkerhetspådrag ramar in festligheterna när Jair Bolsonaro ska sväras in som president. Ceremonin inleds med pompa och ståt i kongressen i Brasilia klockan 18, svensk tid.

63-åringen tillträder med skyhöga förtroendesiffror och en förhoppning att utföra det han lovat i sitt kampanjande – att ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen och omfattade brottsligheten i landet.

Med bakgrund som militär och politiker har gjorde Jair Bolsonaro sig känd som en frispråkig presidentkandidat som öppet hyllade militärdiktaturen i landet mellan sextio- och åttiotalet. Ett hot mot demokratin ansåg motståndare, vilket Bolsonaro själv slår ifrån sig.

Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritarianism, sade han i en intervju i oktober.

Knivhöggs under kampanjen

Han har även aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att ”goda” människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand. Ett scenario enligt Bolsonaro kan vara om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad. Då ska chauffören kunna döda rånaren och själv gå fri.

Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes.

Våldet har även drabbat Jair Bolsonaro själv. I september i år knivhöggs han i samband med sin presidentkampanj och fick genomgå en akut bukoperation för att hans liv skulle räddas.

Händelsen gav honom smeknamnet ”hjälten” bland anhängare i Brasilien.

Bytt parti och inriktning

När det gäller andra frågor har Bolsonaro inte varit lika tydlig med var han står och har med åren bytt inriktning och parti flera gånger. Exempelvis gick han från att ha haft en protektionistisk hållning till landets ekonomi till att utse frihandelsförespråkaren Paulo Guedes som sin finansminister.

Både under valkampanjen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.

När Jair Bolsonaro svärs in på nyårsdagen närvarar flera utländska politiker och statsöverhuvuden, bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bolsonaro har tidigare sagt att han ämnar att lämna FN:s migrationspakt och att överväga att lämna Parisavtalet.

About Sten

Check Also

Protester mot musikerbesök i Paris

FrankrikeTT-AFP-Reuters Mindre bränder bröt ut nära den stora tågstationen Gare de Lyon i Paris i …