Home / Nyheter / Inrikes / Ny bok kan röra om i sockerskålen
Hur ska man förhålla sig till socker – försöka undvika det helt och hållet eller bara dra ner på det? Åsikterna går isär, minst sagt. Arkivbild.

Ny bok kan röra om i sockerskålen

HälsaTT

Vissa kallar det en beroendeframkallande drog som ligger bakom en rad sjukdomar. Andra tonar ner riskerna rejält.

Åsikterna om socker går minst sagt isär, och nu kommer svensköversättningen på en bok som kan sätta ytterligare fyr på debatten.

Socker som den stora kostfaktorn bakom sjukdomar som cancer, stroke och demens. Forskare som köps av sockerindustrin. Ett likhetstecken mellan socker och gift. Det är inte konstigt om den amerikanske vetenskapsjournalisten Gary Taubes nya bok ”Bevisen mot socker” väcker uppmärksamhet, oro och upprördhet, med tanke på vilka påståenden han för fram. För just kost är extra känsligt.

Mat är väldigt känsloladdat, det är hos alla människor kopplat till starka matminnen, traditioner, vi har egna preferenser och tankar om mat. Man blandar ihop det där med vetenskapsområdet mat eller nutrition och hälsa, och det är fullt förståeligt, säger ”livstilsprofessorn” och överläkaren Mai-Lis Hellénius vid Karolinska institutet.

Sockerstopp?

Det Gary Taubes skriver matchar inte de råd myndigheterna ger oss. Medan han förespråkar att hålla sig borta från socker så långt det bara går, talar exempelvis svenska Livsmedelsverket om att ”hålla igen” på saker som godis och glass. Lite socker är dock inte farligt, om man äter bra i övrigt, säger myndigheten. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än tio procent av energin från den mat man äter komma från tillsatt socker. Världshälsoorganisationen rekommenderar att mindre än tio procent av energiintaget består av fria sockerarter.

Taubes odlar dock en misstro mot de sockerråd vi får i dag, genom att visa på hur exempelvis sockerindustrin bekostat sockerforskning.

Mitt stora problem med den här boken, det är att Gary Taubes i princip misshandlar forskning. Folk som läser de här böckerna får en bild av att Livsmedelsverket, alla sådana här forskare runt om i världen, är köpta och det är bara Gary Taubes som hittat sanningen, säger Jacob Gudiol, författare och skribent på området kost, hälsa och vetenskap.

Har sponsrat

Sockerindustrin har dock varit med och sponsrat många studier, säger forskaren Emily Sonestedt vid Lunds universitet:

Sedan är det svårt att säga hur stort inflytande de haft på resultatet. Men det är något man måste vara medveten om.

Hon är docent i nutritionsepidemiologi och forskar om just om sockerkonsumtion och risken för att utveckla sjukdomar. Tvärt emot vad man kanske tror, vet vi faktiskt ganska lite om detta. Det finns inte så mycket forskning på området, säger Emily Sonestedt. Hon tycker att man ska vara medveten om att Gary Taubes har sin egen agenda. Och det är lätt att välja ut forskning som passar ens intressen.

Det är jättelätt att ta forskning som visar på det man vill visa på och bygga upp en teori om att allt är fel. Men man måste titta på hela forskningsområdet, och även olika typer av studier för att få ett helhetsgrepp. Och det är jättesvårt att göra det, för gemene man.

Utanför forskarvärlden

TT: Hur ser du själv på socker?

Socker och kakor är livsmedel som inte innehåller något som vi behöver. De här uppenbara sockerkällorna gör ingenting bra utan bara att vi inte får plats med någonting annat i kosten. Men sedan vill inte jag bli alldeles för extrem – man kan absolut ha lite socker på gröten. Får man i sig den gröten, men måste ha socker på, är ju det bättre än att inte äta den.

Både Jacob Gudiol och Mai-Lis Hellénius påpekar att bilden av socker egentligen inte är så polariserad som man kan få intrycket av om man kollar på bloggar och Instagram. Inom forskarvärlden är man hyfsat ense, diskussionerna handlar mer om vilken procent rekommendationerna ska ligga på.

Inne i forskarsamfundet så saknas den här konflikten, vi harvar på och fortsätter med forskning och är glada över att det finns en stabil grund att stå på, säger Hellénius.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …