Home / Nyheter / Politik / Ny guvernör skapar spänningar i Puerto Rico
Pedro Pierluisi har svurits in som ny guvernör i Puerto Rico, trots att han inte godkänts av senaten än.

Ny guvernör skapar spänningar i Puerto Rico

Puerto RicoTT-Reuters

Pedro Pierluisi har svurits in som ny guvernör i Puerto Rico, uppger öns guvernörskansli.

Att Pierluisi svors in har kritiserats av flera senatorer som kallar det för både oetiskt och olagligt, då senaten ännu inte godkänt honom.

Pierluisi, advokat och tidigare kongressledamot i USA, har handplockats av den tidigare guvernören Ricardo Rosselló som avgick under fredagen.

Representanthuset röstade tidigare under fredagen för att godkänna Pierluisi som utrikesminister, vilket även skulle göra honom till guvernör. Däremot har senaten inte röstat i frågan ännu.

Och tills hans utnämning har godkänts av både representanthuset och senaten skulle näste guvernör enligt lag vara justitieministern Wanda Vázquez Garced, menar flera senatorer.

Det här är en grovt ansvarlös handling. Det skapar en helt onödig konstitutionell kris, frukten av Ricardo Rosellós ansvarslöshet och omogenhet, säger experten Julio Fontanet, expert på puertoricansk konstitutionell lag.

Fontanet tillhör dem som anser att Wanda Vázquez Garced näst på tur för guvernörsposten. Vázquez Garced meddelade i förra veckan att hon inte var intresserad av uppdraget.

Sedan den 13 juli har puertoricaner protesterat mot Rosselló efter att läckta chattloggar visat hur han och flera andra personer hånade bland annat homosexuella, kvinnor och offer för orkanen Maria som härjade ön 2017.

Puerto Rico är en ö i Västindien, som tillsammans med flera mindre öar utgör ett självstyrande amerikanskt territorium.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …