Ny satsning vill samla antirasister

Igår lanserade Centrum mot rasism sin nya satsning, webbsajten Sverige mot rasism som är en sajt menad som en samlingspunkt för hela den antirasistiska kampen.

AL-TID pratade med Centrum mot rasisms ordförande Kalla Larsson om satsningen.

Vad är målet med sajten?

– Målet är inte bara att skapa en webbsida utan vi vill att det ska vara en samlingspunkt för den antirasistiska rörelsen.

Är detta ett vänsterprojekt?

– Nej. Det var ett kort svar på en enkel fråga. Det är inte ett vänsterprojekt. Det är ett projekt för alla. Vi vill att det ska vara en plattform för både vänster och borgerliga antirasister.

Kalle Larsson efterlyser att fler får komma fram och prata om rasism och inte bara etablerade och kända personer.

– Andra har en elitsatsning på vilka som får ta plats i debatten. Vi kommer att ha kända och okända debattörer för att få en mångfacetterad och enad kamp mot rasism.

Är det ett problem att det bara är kända aktivister, skribenter och akademiker som syns i debatten?

– Jag ser inget problem med att de syns men många finner det svårt att känna sammanhållning med personer som har en etablerad position i samhället. Vi vill även att busschaufförer och vårdbiträden ska få ta plats och komma till tals.

Vad är det som är så speciellt med sajten?

– Det finns inget liknande i Sverige. Här kommer du att kunna läsa aktuell debatt. Vi har en antirasistisk kunskapsbank där vi samlar utredningar och uppsatser och avhandlingar om rasism. Men här kan du även komma i kontakt med andra antirasister och organisationer.

Behövs det ett sådant här projekt i Sverige?

– Den antirasistiska rörelsen är oense om många saker men vi behöver samlas någonstans för att enas och bekämpa rasismen, säger Kalle Larsson.

Gonzalo Peña Rojas

Foto: CMR

Faktaruta:
Centrum mot rasism är en ideell förening som startades 2003. De arbetar mot rasism och diskriminering såsom främlingsfientlighet, homofobi, antisemitism, islamofobi och antiziganism. Källa: Wikipedia.

About Sten

Check Also

Flera krav på ny Estonia-utredning

EstoniakatastrofenTT Estlands regering kräver en ny undersökning av passagerarfartyget Estonia, som sjönk för 26 år …