Alla patienter med symtom på covid-19 fick antikroppar mot sjukdomen, visar en ny svensk studie. Men hos en liten del patienter med milda symtom kunde antikropparna inte hittas med vårdens rutinmetoder. Arkivbild.

Ny studie: Alla coronasjuka fick antikroppar


CoronavirusetTT

Alla patienter med symtom på covid-19 utvecklade antikroppar enligt en ny svensk studie. Men hos vissa patienter, med milda symtom, krävdes särskilt känsliga analysmetoder för att hitta antikropparna. Vårdens rutinmetoder räckte inte.

Studien vid Sahlgrenska i Göteborg omfattar bara 47 patienter, men visar lovande resultat. Patienterna följdes med blodprov i upp till tre månader efter insjuknandet.

En del patienter blev mycket sjuka. För några blev tillståndet livshotande. Alla patienter som behövde sjukhusvård utvecklade höga halter av antikroppar.

Nästan alla patienter med en mild sjukdomsbild utvecklade också antikroppar som kunde hittas med rutinmetoder, även om halterna var lägre.

Hos en tiondel av de milt sjuka behövdes dock särskilda analyser för att påvisa antikropparna.

Resultatet tyder på att ”de allra flesta” som haft en covid-19-infektion med symtom utvecklar antikroppar, enligt forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin.

Halterna av antikroppar sjönk inte i någon högre grad under de tre månader studien pågick. Det kan vara betydelsefullt för immuniteten mot covid-19 på längre sikt, enligt forskarna i Göteborg.

About Sten

Check Also

Fyra anhållna efter skjutning i Malmö

BrottTT Fyra personer sitter anhållna misstänkta för försök till mord efter en skottlossning i Malmö …