Home / Ekonomi / Arbete / Nya jätteprotester mot fransk pensionsreform
Strejkande arbetare demonstrerar i Paris.

Nya jätteprotester mot fransk pensionsreform

FrankrikeTT-AFP-Reuters

Mängder av demonstranter har samlats för nya massprotester över hela Frankrike, för fjärde gången under den rekordlånga transportstrejk som pågått i 36 dagar.

Missnöjesyttringen urartade vid flera tillfällen i våldsamheter, med sammandrabbningar mellan maskerade personer och kravallpolis, och med tårgas och ödeläggelse av butikslokaler.

Demonstranterna har enligt tidigare opinionsmätningar åtnjutit stöd av en majoritet av fransmännen, men stödet har dalat ju längre strejken pågått.

Bollen ligger hos regeringen. Antingen lyssnar den, eller så regerar den i strid med folkets vilja, säger Philippe Martinez, som leder det stora fackförbundet CTG.

Reformen handlar i korta drag om att flera pensionsupplägg ska ersättas av ett poängbaserat system. I det finns en tröskel vid 64 års ålder för att få full pension, vilket väntas drabba framför allt järnvägsarbetares möjligheter att gå i tidig pension. Regeringen lyfter fram det som en rättvis och nödvändig förändring och anklagar facken för att vika sig för krafter längre vänsterut.

About Sten

Check Also

Man död efter hajattack i Australien

AustralienTT En 23-årig man har avlidit efter att ha blivit biten av en haj vid …