Nafta-kritiska demonstranter i Ottawa i fredags, inför den nya förhandlingsrundan.

Nya Nafta-samtal utan USA-förslag

AmerikaTT-Reuters

Den tredje av sju planerade förhandlingar om Nordamerikas handelsavtal Nafta är nu i full gång i Ottawa. Målet är att hitta fram till ett omförhandlat Nafta till årsskiftet, men det ser allt svårare ut.

En stötesten som ännu inte rubbats är bilar. Trots att ursprungsregler för bilar är högsta prioritet för USA har landet inte lagt fram något detaljerat förslag för grannländerna Kanada och Mexiko. Reglerna styr hur stor del av ett fordon som måste komma från ett visst land för att uppnå skattefri status.

Vi väntar oss inte det, nej, säger Kanadas chefsförhandlare Steve Verheul om utsikterna till ett nytt skarpt förslag från USA under denna runda, som började på lördagen och ska pågå till och med onsdag.

USA:s president vill tvinga biltillverkare att ha fler lokaltillverkade delar i bilar som byggs i landet. Men kanadensiska branschföreträdare säger att USA:s myndigheter än så länge är fullt upptagna med att diskutera detta med sina egna företag, och därför inte väntas kunna formulera någon linje utåt.

Nafta omfattar Kanada, Mexiko och USA sedan 1994. Men Trump tycker att avtalet är orättvist, och har därför tvingat fram en omförhandling.

About Sten

Check Also

Bankchef ser lägre kreditförluster än befarat

EkonomiTT Bankerna kommer sannolikt förlora mindre pengar på företagsutlåningen än befarat. Bolagen har betydligt bättre …