Natalie Hallbäck på restaurangen Stippes i Malmö där man satt bord framför bardisken för att anpassa sig till de nya reglerna får att minska risken för spridning av coronaviruset.

Nya regler spär på tuff situation för krogar

CoronavirusetTT

Stopp för bufféer, trängsel i köer och barhäng. Nu tillåts enbart bordsservering och take away för att minska smittspridningen i Sverige.

Just nu är antalet personer i restaurangen inte det stora problemet – folk vågar sig inte ut, säger Natalie Hallbäck på snabbmatsrestaurangen Stippes i Malmö.

Isärdragna bord, avstängd bardisk och ständig städning. Men Stippes tänker gå längre än så.

Vi ska införa handskar och handsprit vid dörren för de kunder som kommer in, berättar Natalie Hallbäck som står bakom kassan och fortsätter:

Alla bord är isär, det städas hela tiden. Det ligger våtservetter vid borden, bestick är inrullade.

Trots hygienåtgärderna är lokalen i stort sett tom – precis som på många andra håll.

”Tufft och otydligt”

Snart lunchtid, och delägare Rovshan Taghiyev blickar bekymrat ut över de tomma borden inne på German Döner Kebab vid Triangelns köpcentrum i Malmö.

Han har markerat borden så att kunder bara ska kunna sätta sig på varannan plats.

Vi har satt lappar på stolarna så att de inte sätter sig mittemot varandra. Och vi hämtar maten till dem, säger Rovshan Taghiyev och hänvisar till de nya restriktionerna som nu enbart tillåter bordsservering på landets kaféer, restauranger och barer.

”Tufft och otydligt”

Inne hos grannen, Texas Longhorn, är kundtappet också stort. När TT kommer in har hittills bara en kund ätit lunch, konstaterar ägare Peter Reinholdsson.

Vi har en slags bricklunch, man beställer i baren, får en puck sedan får man komma och hämta maten själv och sedan sätter man sig. Så tolkar vi de nya reglerna – att det ska kunna fungera så, säger han.

Det är ett extremt tufft besked. Det är otydligt också, man vet ju inte hur det kommer att tolkas. Min erfarenhet, som ägt en del krogar i Sverige, är att det tolkas olika i olika kommuner. Inga klara direktiv från Folkhälsomyndigheten.

Skeptisk till att gå ut

En bit därifrån, på Södra Förstadsgatan, njuter cafébesökaren Ann-Christin Ekberg av vårsol och en rykande kopp kaffe på uteservering.

Man försöker ju stötta så mycket man kan. Men sedan är man ändå lite skeptisk till att bege sig ut. Jag försöker, men jag känner att jag inte vill springa uppe i stan hela tiden.

På andra sidan gatan vittnar det franska bistrot La Couronne om musiker som erbjuder sig att spela gratis och stammisarna som swishar pengar och vill betala för luncher som aldrig äts.

Bordsservering är inget problem – det har bistron sedan tidigare. Stödet från kunderna är också stort, berättar kocken Jimmi Bengtsson.

Men frågan är om det räcker. De här insatserna som regeringen gjort – när får vi se dem?

Mer personal – färre gäster

Det kommer en bong och Jimmi Bengtsson försvinner ut i köket. I samma stund reser sig Malmö Stads näringslivsdirektör Micael Nord från lunchbordet. Under gårdagen mötte han ett 50-tal av Malmös krögare, berättar han för TT och skakar på huvudet.

Många har redan stängt ner och vissa planerar att stänga ner nu, i och med det besked som kom med bordsserveringen.

TT: Vad får du för reaktioner?

Med de nya reglerna förändras förutsättningen. De behöver mer personal för att klara bordsservering och de har färre gäster. Den ekvationen går absolut inte ihop.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …