Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Nysålda Picassotavlan lånas ut till Paris
En anställd på Christie's förbereder "Flicka med blomsterkorg", som såldes för en miljard kronor. Arkivbild.

Nysålda Picassotavlan lånas ut till Paris

KonstTT

Den näst dyraste Picassotavlan hittills kommer att visas för allmänheten tidigare än man kanske hade trott. Den lånas nu ut till ett museum i Paris redan i höst, skriver AFP.

Picassos målning ”Flicka med blomsterkorg” från 1905 såldes för strax över en miljard kronor på en auktion i London i veckan som gick. Den köptes av en konstsamlarfamilj som äger ett galleri i New York, enligt källor till New York Times.

Målningen kommer dock till att börja med att lånas ut till konstmuséet Musee d’Orsay i Paris som planerar en utställning med Picassos verk från 1900–1906. Konstnärens verk under denna period hör till Picassos ”blåa period” samt ”rosa period”.

Tavlan köptes ursprungligen av amerikanska konstsamlaren Gertrude Stein och hennes bror Leo direkt från Picasso i Paris, där de umgicks i den tidens omtalade bohemkretsar. Den förvärvades sedan från Stein av paret Peggy och David Rockefeller, vars enorma konstsamling såldes av Christies auktionsverk i New York i onsdags. Auktionen blev mycket uppmärksammad, då många av konstverken aldrig visats offentligt förut.

”Flicka med blomsterkorg” blev den sjätte dyraste tavla som sålts, men det är inte den dyraste Picassotavla som sålts. ”Kvinnorna i Alger” såldes för 1,5 miljarder kronor 2015. Sammanlagt inbringade Rockefeller-auktionen över sju miljarder kronor som skänktes till välgörenhet.

About Sten

Check Also

The Offspring har spelat in nästa album

MusikTT Det amerikanska punkrockbandet The Offspring är klara med inspelningen av sitt efterlängtade tionde album, …