Frivilliga från organisationen Rosa (Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity), iklädda dräkter inspirerade av tv-serien "The Handmaid's Tale", kampanjar i Irlands huvudstad Dublin för ett ja.

Ödesdag för aborträtten i Irland

IrlandTT

Irländarna röstar nu som bäst om landets abortlagstiftning – om den ska lättas upp eller inte.

Fram till klockan tio i kväll på kan de påverka resultatet – ja-sidan har haft ledningen i opinionen, men nej-sidan har knappat in på upploppet.

Kampanjandet har pågått in i det sista genom dörrknackningar och i alla möjliga kanaler har information delats ut. Ungefär ett dygn före omröstningen tilläts medierna inte längre att publicera opinionsmaterial som tydligt tar ställning i frågan.

Katarina Bergehed, sakkunnig om kvinnors rättigheter vid Amnesty Sverige, är på plats i centrala Dublin.

I vissa områden finns det inte en enda ledig lyktstolpe. På varenda en sitter det affischer och skyltar som handlar om folkomröstningen. Det är full aktivitet och det är så uppenbart vilken väldigt omfattande kampanj det här är, säger hon till TT på torsdagskvällen.

I samband med att vallokalerna stänger senare på kvällen (klockan 23 svensk tid) sänds en vallokalsundersökning på tv. Resultatet av folkomröstningen väntas bli klart under lördagen.

Slaget om Irland

Enligt den senaste opinionsundersökningen som The Irish Times har gjort tillsammans med Ipsos tänker 44 procent rösta ja medan 32 procent vill rösta nej. Hela 17 procent har ännu inte bestämt sig. 5 procent säger sig avstå från att rösta, medan 2 procent inte har velat medverka i undersökningen.

Enligt både ja- och nej-sidan handlar folkomröstningen om vilken sorts Irland man vill ha och vilket slags samhälle man vill leva i.

Båda sidor använder sig av denna argumentation men på väldigt olika sätt. För ja-sidan handlar det om att stärka kvinnors rättigheter och att Irland ska vara ett modernt land. Nej-sidan talar om ”stolthet över det irländska” och står för en konservativ och mer nationalistisk syn på kvinnans roll i samhället, säger Katarina Bergehed.

”Ändrar kulturen helt”

I det irländska tv-programmet ”The tonight show”, där politik och samhällsfrågor debatteras, ger nej-förespråkaren John McGuirk sin syn på saken.

När man legaliserar abort ändrar man helt på landets kultur, synsättet kring liv och hur vi som människor förhåller oss till varandra i ett samhälle, säger John McGuirk.

I Irland tillåts abort endast om kvinnans liv är i fara, och den som genomgår en illegal abort riskerar upp till 14 års fängelse. Utfallet av folkomröstningen kommer att få konsekvenser även utanför landet, enligt Katarina Bergehed.

Eftersom Irland är ett katolskt land så kommer det självklart att påverka även andra länder, framför allt i Latinamerika, säger hon.

About Sten

Check Also

Hon är KDU:s nya ordförande

PolitikTT Nike Örbrink har valts till Kristdemokratiska ungdomsförbundets nya ordförande, det skriver hon själv på …