Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Offensiven trappas upp i södra Damaskus
En rökplym stiger över Hajar al-Aswad i södra Damaskus där regimen utför flygbomningar i en offensiv mot den sista rebellenklaven i huvudstadsområdet. Bilden togs i tisdags.

Offensiven trappas upp i södra Damaskus

SyrienTT-AFP-Reuters

Syriska styrkor har intensifierat striderna om det sista rebellfästet i södra Damaskus, där bland andra terrorrörelsen IS fortfarande har motståndsfickor kvar, uppger vittnen och invånare i området.

Enligt obekräftade uppgifter har ett evakueringsavtal ingåtts med rebeller i flera distrikt.

Oppositionella källor uppger att den syriska militären med ryskt understöd omringat mellan 1 500 och 2 000 rebeller i Yarmuk, ett före detta palestinskt flyktingläger. Den upptrappade offensiven mot området har pågått i två veckor och lagt stora delar av enklaven i ruiner.

IS hävdar via ett av sina propagandaorgan att rörelsen lyckats slå tillbaka de senaste angreppen och att 17 regeringssoldater dödats i striderna.

Samtidigt rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana att regeringen nått en överenskommelse med andra rebeller i ett område som gränsar till Yarmuk. Rebellerna har att välja mellan att evakueras tillsammans med sina familjer eller att stanna kvar och då överlämna sina vapen till regimen. Bilder från Sana visar bussar i området.

Överenskommelsen som sägs omfatta områdena Yalda, Babila och Bait Sahim, har dock inte bekräftats från oberoende håll.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har regimstyrkor återtagit ett område i västra Yarmuk, och flygbombningar har genomförts mot både Yarmuk och det angränsande området Hajar al-Aswad.

About Sten

Check Also

Poliskåren anklagas för övervåld i Kenya

KenyaTT-AFP Utegångsförbudet i Kenya har fått dödlig utgång för vissa medborgare – men inte på …