Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Oklar framgång för Norges tuffa virusåtgärder
Ett test för att upptäcka covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar. Arkivbild.

Oklar framgång för Norges tuffa virusåtgärder

NorgeTT

Det är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid. Men hur har de fungerat för att bromsa coronavirusets framfart? Det är för tidigt att säga, enligt norska Folkehelseinstituttet.

Två dagar efter skidsemestern i Österrike deltog han på en konferens med över 500 deltagare. Kort därefter testade Ørjan Vik positivt för corona. I tolv dagar vårdades 46-åringen för akut lungsvikt på sjukhus i Haugesund.

Jag kunde inte andas. Jag fick ingen luft. Jag försökte dra efter andan, men det gick inte, säger Vik, som sedan dess har fått lämna sjukhuset och uppges vara på bättringsvägen, till NRK.

Tuffa åtgärder

Ørjan Vik är en av över 3 800 personer som har konstaterats smittade av coronaviruset sedan det upptäcktes för första gången i Norge den 26 februari. Landet har tagit till dramatiska åtgärder för att bromsa smittspridningen. Skolor och barnomsorg har stängt precis som frisörer, gym, idrottshallar och liknande. Vårdarbetare har förbjudits att resa medan resten av norrmännen skarpt uppmanas att hålla sig hemma.

Så är det tänkt att fortsätta till åtminstone den 13 april. Men hur det kommer att se ut efter påsk är fortfarande oklart.

Några av åtgärderna kan enkelt förlängas genom hela epidemin, oavsett hur länge den pågår. Men andra är så långtgående att vi noggrant måste utvärdera nyttan i förhållande till priset och skadan, säger Frode Forland från Folkehelseinstituttet till nyhetsbyrån NTB.

NTB: Kan du säga något om effekterna av åtgärderna?

Nej, det är för tidigt. Vi måste samla in mer information.

Nya beslut

Det är för närvarande oklart hur länge det norska samhället kommer att vara nedstängt, om åtgärderna fungerar och i så fall vilka som fungerar.

Den 6 april ska en expertkommitté lägga fram sina bedömningar om huruvida virusåtgärderna är socioekonomiskt sunda. Två dagar senare ska regeringen fatta ett nytt beslut om åtgärder.

About Sten

Check Also

Blodiga attacker mot byar i Nigeria

NigeriaTT-AFP Minst 60 människor har dödats i väpnade attacker mot byar i delstaten Sokoto i …