Abdul Malik al-Hajry och Abdul Majid Hanash, representanter för Huthirebellerna, vid en pressträff under Jemenförhandlingarna på Johannesbergs slott utanför Rimbo i Uppland.

Olika bud om resultat av Jemenförhandlingar

JemenTT

Jemens regering sågar Huthirebellerna i de pågående förhandlingarna på Johannesbergs slott.

De är inte seriösa, säger regeringens representant Rana Ghanem.

Men FN:s budskap är att överläggningarna förs i en mycket positiv anda.

Jemens regering föreslog i fredags att den rebellkontrollerade flygplatsen i Sanaa ska öppna igen, under förutsättning att flygplanen först inspekteras på annan plats.

Vi har en vision om att (den regeringskontrollerade staden) Aden ska hysa Jemens självständiga flygplats, säger Jemens utrikesminister Khalid al-Yamani till nyhetsbyrån AFP.

Förslaget har dock avvisats av rebellerna som kräver att flygplan ska kunna flyga till Sanaa direkt från utlandet.

Neutral zon

Regeringen kräver också att rebellerna lämnar al-Hudaydah (Hodeidah), en viktig hamnstad vid Röda havet, samtidigt som de Iranstödda Huthirebellerna vill att staden ska utropas till en neutral zon.

Det borde vara en neutral zon skiljd från konflikten, och de militära styrkorna som kommer utifrån provinsen al-Hudaydah borde lämna, säger rebellernas chefsförhandlare Mohammad Abd al-Salam till Reuters.

I Jemensamtalen på Johannesbergs slott deltar den väpnade oppositionen och den saudiskstödda regeringen, som har sitt säte i Aden sedan Huthirebellerna intagit huvudstaden Sanaa.

Positiva signaler

Den jemenitiska regeringens representant Rana Ghanem kritiserar rebellerna.

Förväntningar ställs utifrån erfarenhet, och utifrån min erfarenhet så skulle jag säga att nej, de är inte seriösa, säger hon till AFP.

Men vi hoppas att detta kommer att bidra till att lätta på spänningen, och mildra det jemenitiska folkets lidande.

Samtidigt är FN måna om att föra fram en bild av framsteg i fredssamtalen. I ett uttalande på lördagskvällen konstaterar världsorganisationens sändebud Martin Griffiths att överläggningarna förs i en positiv anda:

”De två parterna är engagerade på ett seriöst och konstruktivt sätt i en detaljerad diskussion om förtroendeskapande åtgärder, minskning av våldet och ramverket för förhandlingarna.”

Skratt har hörts

Förhandlingarna har ingen egentlig agenda där punkt för punkt bockas av, enligt en FN-källa med i insyn i vad sker när parterna möts. Allting förhandlas parallellt och ingenting är ”off the table”, säger källan och beskriver en god stämning – det har till och med skrattats – på Johannesbergs slott.

Optimism råder, viss utveckling sker och gapet mellan parterna har minskats, är FN-källans sammanfattning av läget på lördagskvällen.

Den fråga som är närmast att få svar rör den redan överenskomna fångutväxlingen. Antal fångar som ska ingå och tidpunkten är sådant som återstår att reglera. Men det kommer att lösas ”mycket snart”, enligt källan.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …