Linus Omark, till höger, fick beröm efter OS-segern mot Finland.

Omark hyllades för uppoffrande spel

IshockeyGangneung, TT:s utsände

Med 3–1-segern mot Finland säkrade Tre Kronor en OS-kvartsfinal.

En av anledningarna: Linus Omarks osjälviska spel.

Det är grym arbetsmoral i det här laget, sade målvakten Viktor Fasth.

Förbundskapten Lauri Marjamäki hade vinkat in målvakten Mikko Koskinen till båset och satsade allt på att få en sen kvittering i mötet med Tre Kronor i Kwandong hockeycenter.

Finland fick även sin chans – men i forceringsplanen ingick inte Linus Omarks agerande.

Och det var Tre Kronor-forwardens uppoffrande spel som lagkamraterna hyllade efter segern.

Grabbarna offrade sig framför mig så att det stod härliga till. ”Limpan” sträckte fram huvudet på slutet för att täcka skott och fick ”ass” på det, sade Viktor Fasth, som stod för flera avgörande räddningar, speciellt i andra perioden.

”Underbart att se”

Enligt lagkaptenen Joel Lundqvist är det precis sådant spel som i slutändan kan vara detaljen som gör att Tre Kronor-spelarna får lämna Sydkorea med OS-medaljer runt halsen.

Vi är verkligen ett lag; hur vi spelar, hur vi kuggar i spelet utan puck. Att Linus går ner och täcker med huvudet där i slutet… Det är underbart att se. Det är det som behövs i sådana här täta matcher och i en sådan här turnering, sade han.

Linus Omarks beslut att täcka Finlands sista skott ledde till att Oscar Möller definitivt kunde avgöra matchen med sitt 3–1-mål.

Med segern tog Sverige hand om gruppsegern och säkrade kvartsfinalspel mot vinnaren i åttondelsfinalen mellan Tyskland och Schweiz.

Vill bli bättre

Självklart betyder det här mycket. Vi vet att vi har spelat bra men samtidigt vill vi hela tiden bli bättre ju längre turneringen pågår, och det tycker jag att visade i dag. Vi tog ett steg till i rätt riktning, sade Viktor Fasth.

Vi spelade bra över hela banan. Vi satte hård press på Finland. Vi gav dem inte en lugn stund och det gav resultat.

About Sten

Check Also

Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

NordkoreaTT-Reuters Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, …