Home / Utrikes / Australien / Polisräd efter krigsbrottsavslöjande var okej
Demonstranter utanför en domstol i Canberra i somras inför ett förhör där med en tidigare försvarsanställd man som anklagas för att ha läckt de hemligstämplade dokumenten om australiska soldaters agerande i Afghanistan till ABC.

Polisräd efter krigsbrottsavslöjande var okej

AustralienTT-EFE

Polisen hade rätt att slå till mot det australiska public service-bolaget ABC:s redaktion i Sydney efter att den avslöjat misstänkta krigsförbrytelser av australiska soldater i Afghanistan.

Det beslutar en domstol som därmed avfärdar ABC:s begäran att olagligförklara husrannsakan.

ABC stödde sig på argumentet att ingripandet var ett brott mot den grundlagsfästa rätten till yttrandefrihet i politiska frågor. Men domstolen anser att husrannsakans syfte var legitimt eftersom den var en del av en utredning av brott mot rikets säkerhet.

ABC:s chefsredaktör Gaven Morris beskriver beslutet som ett bakslag för demokratin och den fria tillgången till information i Australien.

Bakgrunden till polisingripandet, som skedde i somras, var mediebolagets rapportering 2017 om uppgifter om att australiska soldater bland annat ska ha dödat flera barn i Afghanistan. Avslöjandet byggde på läckor av hemligstämplade dokument.

Australiens konservativa regering fick 2018 igenom en lagändring som gjort det brottsligt för journalister att ta emot hemligstämplad information från källor inom militären eller underrättelsetjänsten.

About Sten

Check Also

Jättebeslag av kokain i Uddevalla hamn

BrottTT Tullkriminalen har gjort ett nytt stort kokainbeslag i Uddevalla. I mitten av mars gjordes …