Ericssons vd Börje Ekholm.

Ericsson rasade nästan tolv procent

EkonomiTT

Telekomjätten Ericssons vinst stiger och bolagets omsättning ökar, men bedömare befarar att bolagets korruptionsnota kan bli dyrare än väntat och aktien föll nästan tolv procent.

Ericsson redovisar en rörelsevinst på 3,7 miljarder kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 0,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Rensat för engångskostnader var ökningen mindre, från 2,0 till 3,9 miljarder kronor, men vd:n Börje Ekholm är mycket nöjd med resultatet.

Vi levererar ytterligare ett kvartal med stabil utveckling, kommenterar han.

Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners anser att Ericsson nu är betydligt stabilare än för några år sedan.

Till skillnad från tidigare kriser är man uppe på torr mark nu. De följer upp förra kvartalets kanonrapport med en bra rapport. Men det är vissa frågetecken framåt, säger han.

Även Daniel Djurberg, telekomanalytiker vid Handelsbanken ser både styrkor och svagheter i rapporten.

Rapporten var ganska blandad, aningen åt det positiva hållet eftersom den stora värdedrivaren networks fortsätter att gå väldigt starkt, framför allt i Nordamerika, säger han.

Dyr korruptionsnota

Börje Ekholm nämner inte de amerikanska myndigheternas granskning av Ericssons tidigare korruptionsaffärer. Bedömningen är fortsatt att granskningarna kommer att resultera i ”betydande monetära och andra åtgärder”, skriver man i rapporten.

Och bedömare anar att notan kan bli betydligt dyrare än vad man tidigare trott.

Ju längre förhandlingarna pågår desto dyrare lär det bli, och det ligger kvar som ett orosmoln över bolaget, säger Daniel Djurberg.

Börje Ekholm ville inte heller prata om några större fördelar av de sanktioner som drabbat kinesiska konkurrenten Huawei.

Enligt Djurberg står Ericsson för nästan två av tre kommersiella lanseringar inom 5G-nätet och har därför en fördelaktig position.

Men de aktar sig för att säga allt sådant som kan tolkas negativt från Kina.

5G en bidragande orsak

Affärsområdet networks, som omfattar utbyggnaden av 5G-nätverket och står för de största intäkterna, ökade med 11 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Vi ser en stark efterfrågan globalt, 5G håller på att hända globalt nu, säger Börje Ekholm.

Bolaget ser ett starkt momentum såväl när det gäller nya avtal som driftsatta nät. I en prognos räknar Ericssonledningen med en oförändrad försäljningsnivå i Nordamerika under 2019. Lönsamheten kommer att sänkas på kort sikt till följd av stora 5G-utbyggnader. Samtidigt skriver ledningen ner omstruktureringskostnaderna för helåret 2019 till 2–4 miljarder, från tidigare 3–5 miljarder kronor.

Egentligen har utvecklingen accelererat och det går fortare än vad vi tidigare förutsett. Utvecklingen leds av Nordamerika och nordöstra Asien. Och vi ser en bra efterfrågan i Australien, säger Ekholm.

Han står fast vid det tidigare satta målet om en rörelsemarginal på 6,8 procent i år.

Vi är bekväma i att nå det målet liksom tolv procent 2020.

About Sten

Check Also

Återkallar kakor – felaktigt märkta

KonsumentTT Axfood, med butikskedjor som Hemköp, Willys och Tempo, återkallar kakor som kan innehålla allergener …