Home / Utrikes / Asien / Oro i Europa när USA lämnar nedrustningsavtal
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Oro i Europa när USA lämnar nedrustningsavtal

USA/RysslandTT

USA lämnar INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning som slöts med Ryssland under kalla kriget. Det är dåliga nyheter – i synnerhet för Europa som befinner sig i frontlinjen, enligt en expert.

Det brukar beskrivas som en banbrytande milstolpe som bidrog till ett slut på kalla kriget. Men nu tycks dagarna för det så kallade INF-avtalet, som slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987, vara räknade.

Överenskommelsen har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa – men USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i många år och meddelar att man går vidare med sina tidigare hot om att dra sig ur.

Washington DC hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra robotsystemet Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet. Men nu säger Donald Trump att USA på lördag kommer att inleda processen att dra sig ur avtalet. Beslutet kommer att bli verklighet om sex månader om inte Ryssland förstör all utrustning som kränker avtalet innan dess, enligt den amerikanske presidenten.

Jag tror att många har glömt hur viktigt INF-avtalet var för att minska antalet kärnvapen i världen. Att USA lämnar överenskommelsen är riktigt dåliga nyheter, i synnerhet för Europa, säger Dan Smith, chef för fredsforskningsinstitutet Sipri, till TT.

”Ogiltigförklarat”

Rysslands president Vladimir Putin har varnat för ökad kapprustning om avtalet bryter samman – vilket har spätt på oron i en del europeiska länder. Nato stödjer USA:s beslut till fullo, framgår av ett uttalande där 9M729 beskrivs som ett hot för den euroatlantiska säkerheten.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har under de senaste veckorna rest mellan Moskva och Washington DC för att försöka rädda överenskommelsen, men framhöll också på fredagen att Ryssland har brutit mot villkoren.

Ett avtal som två länder har enats kring, och som den ena parten sedan har kränkt, är de facto ogiltigförklarat, konstaterade Maas på väg in till ett möte med EU:s utrikesministrar i Bukarest.

Utan ett avtal på plats finns risk för att såväl Ryssland som USA bygger fler kärnvapenrobotar än vad de hade gjort annars, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Då blir den strategiska situationen mindre stabil. I förlängningen, det är långt bort men ändock, ökar risken för kärnvapenkrig, säger han.

Dessutom riskerar det Startavtalet (om nedrustning), som ska omförhandlas 2021. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton representerar en linje inom Republikanerna som går ut på att den här typen av avtal enbart inskränker USA:s handlingsfrihet och därför bör avskaffas.

Skapar spänning

Ett skrotat INF-avtal innebär dock inte att de värsta scenarierna blir verklighet, understryker Dan Smith. Men det öppnar dörren för möjligheten. Det är dock svårt att veta vad som väntar innan det står klart vilka steg som Moskva och Washington DC väljer att ta framöver.

Sägs avtalet upp kan det på kort sikt innebära kärnvapenkapprustning och konfrontation. Det är inget jag förutspår, men det är möjligt att vi kommer att se medeldistansrobotar i Europa de kommande åren, säger han.

Det skapar spänning och komplicerade relationer mellan parter. Jag förstår faktiskt inte varför någon skulle vilja vrida tillbaka klockan till kalla kriget.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …