Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Linde oroad: Blir avtalslös brexit
Utrikeshandelsminister Ann Linde (S), till höger, oroar sig för en avtalslös brexit.

Linde oroad: Blir avtalslös brexit

BrexitTT

Det blir en avtalslös brexit om tre månader. Det tror utrikeshandelsminister Ann Linde (S) efter att Boris Johnson tagit över som Storbritanniens premiärminister.

Och det jag oroar mig mest för är att svenska företag inte förberett sig, säger hon.

Med Boris Johnson som Storbritanniens premiärminister har risken för en avtalslös brexit ökat påtagligt, hävdar utrikeshandelsminister Ann Linde (S).

Nu tror hon att det faktiskt kommer att gå den vägen, efter en över tre år lång kamp med dåvarande premiärminister Theresa May i spetsen.

Man ser på ministerutnämningarna att det går direkt i den färdriktningen. I förra regeringen var det ju blandat, men nu är det så entydigt, säger hon.

Det är det jag bygger på att jag tror att det kommer att bli verklighet.

Enligt Johnson kommer Storbritannien lämna EU i månadsskiftet oktober–november oavsett om något avtal är på plats eller inte.

Och det Linde oroar sig mest för ur ett svenskt perspektiv är att många företag, framför allt små och medelstora, inte förberett sig.

Ny situation

Flera av dem har endast erfarenhet av handel inom unionen – men nu uppstår en helt annan situation.

Vi vet av erfarenhet i till exempel handeln med Norge att det är så oerhört mycket svårare än man tror jämfört med att vara inne i EU. Svenska företag rankar Norge som det svåraste landet att handla med eftersom det är så mycket administration, säger utrikeshandelsministern.

All tulladministration slår till. Och det är inte bara det att det kommer kosta tull – även sådant som det är nolltullar på måste du ha papper på, varenda liten sak. Och dessutom alla tillstånd och licenser som du behöver.

Ökad förståelse

En rad myndigheter har fått i uppdrag att informera näringslivet. Agnès Courades Allebeck, enhetschef på Kommerskollegium, upplever ändå att det nu finns en ökad förståelse för komplexiteten.

Vi ser att det finns en ökad förståelse för att det här kan bli problematiskt. Men det innebär inte att de är förberedda, säger hon.

Rättad: Ska vara tre månader i ingressens första mening.

About Sten

Check Also

Merkel vill ”absolut inte” sitta femte period

TysklandTT-AFP Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon ”absolut inte” avser att ställa upp för …