Serena och Ludwig Göransson anländer till Oscarsgalan i Los Angeles. Ludwig Göransson har chans att vinna en Oscar för bästa filmmusik för ”Black panther”.

Oscar till Ludwig Göransson

FilmTT

Svenske Ludwig Göransson vann en Oscar. Han fick priset för filmmusiken till ”Black panther”.

Även ”Roma” och publikfavoriten ”Bohemian Rhapsody” fick flera statyetter.

Däremot blev det ingen Oscar för svenske Göran Lundström.

”We will rock you”, ”We are the champions”. Queens gamla rocklåtar var inte bara publikfriande, när Queen förstärkta med Adam Lambert satte i gång årets Oscarsgala kunde stjärnorna antagligen även känna igen sig när de klappade i takt och sjöng med i texterna.

Kanske var det musik från ”Black panther” som skulle ha inlett galan, det var den som prisades som årets bästa av Oscarsakademin. Svenske Ludwig Göransson fick därmed sin första Oscar.

Från scen på Dolby Theatre i Los Angeles tackade han filmens regissör Ryan Coogler, som han samarbetat med i många år. Även mamma, pappa och syster i Sverige fick hälsningar.

Gala utan värd

Galan har i år inte någon värd. I stället fick trion Tina Fey, Amy Poehler och Maya Rudolph inleda presentationerna av de nominerade – antagligen inte en slump då komediennerna flera gånger hyllats för motsvarande insatser på Golden Globe-galan. De tre skämtade om Netflix, Bradley Cooper, och president Donald Trump.

Första Trump-skämtet kom bara någon minut in i galan.

En snabb uppdatering för alla som är förvirrade: vi har ingen värd, det finns ingen kategori för mest populära film och Mexiko ska inte betala för muren, sade Maya Rudolph.

Inget pris för ”Gräns”

Några minuter senare hade Göran Lundström chans att vinna en Oscar för bästa makeup för svenska filmen ”Gräns”. Det blev dock inget blågult segerjubel, priset gick till förhandsfavoriten ”Vice”.

Vann gjorde däremot Alfonso Cuarón. Regissören till förhandsfavoriten ”Roma” fick tidigt under galan själv två priser, för bästa foto och bästa icke engelskspråkiga film. Då hade han fortfarande två vinstchanser kvar, och filmen ytterligare några.

Även skaparna bakom ”Boheiman Rhapsody” och ”Black panther” kunde jubla flera gånger under galan, för bland annat bästa klippning respektive kostym och scenografi.

De första skådespelarpriserna gick traditionsenligt till birollsinnehavarna. Där vann Regina King, som fick kvällens första Oscar för ”If Beale Street could talk”, och Mahershala Ali för ”Green book”. För Ali var det den andra Oscarsstatyetten på tre år, efter priset för ”Moonlight” 2017.

Close hyllade kvinnorna

Paraden av stjärnor på väg in till galan var som vanligt lång.

Två av konkurrenterna om statyetten för bästa skådespelerska, Glenn Close och Melissa McCarthy, visade som så många upp sig i fantastiska kreationer – en inte oviktig del av hela Oscarsdagen. Closes klänning i guld med en lång cape fick många att höja på ögonbrynen.

Den är av Carolina Herrera, och väger 19 kilo, sade Close till tv-kamerorna. Men mest ville hon prata om sin film ”The wife”, och jämställdheten bakom kameran på Björn Runges film.

Det är fantastiskt, så många kvinnor var med och gjorde filmen.

About Sten

Check Also

Oroliga föräldrar bävar inför skolstart i USA

USATT Lärare och föräldrar i det hårt virusdrabbade USA står inför svåra val när skolor …