Home / Utrikes / Mellanöstern / Över 100 skadade i jordskalv i Iran

Över 100 skadade i jordskalv i Iran

IranTT-Reuters–AFP

Ett jordskalv med magnituden 6,3 har inträffat cirka elva mil nordväst om staden Ilam i Iran, nära gränsen till Irak. Över 100 personer har skadats.

Inga rapporter har inkommit om dödsoffer ännu så länge och de flesta som skadat sig skadades när de flydde, inte på grund av förstörelse av skalvet, säger Pirhossein Koulivand, chef för iranska räddningstjänsten, till en statlig tv-kanal.

Minst 115 personer i och omkring städerna Sarpol-e Zahab och Gilan-e Gharb skadades, säger Houshang Bazvand, guvernör i provinsen Kermanshah, till nyhetsbyrån Fars.

Enligt USA:s geologiska myndighet USGS skedde skalvet på 65 kilometers djup. Minst sju efterskalv har följt, varav det kraftigaste med magnituden 5,2.

I byar

Pirhossein Koulivand säger att räddningspersonal skickats till området. Inte minst byar i mer otillgängliga områden kan ha skadats.

Som tur är inträffade inte skalvet nära några större städer. Men det kan ha orsakat skador i byar och jag hoppas det inte finns så många byar där det inträffade, säger Ali Moradi, chef för Irans seismologiska myndighet, i tv.

Skalvet kändes också i Iraks huvudstad Bagdad och i andra delar av Irak. Inga skador är rapporterade från Irak. Också delar av Kuwait skakades om.

Återigen drabbat

Senast i slutet av augusti drabbades området i Iran av ett skalv med magnituden 6,0. Då omkom flera människor, hundratals skadades och många byggnader förstördes.

I ett skalv i området i november i fjol – med magnituden 7,3 – omkom minst 620 människor i Iran, de flesta i Sarpol-e Zahab, medan cirka 12 000 skadades.

Då skadades eller totalförstördes också minst 30 000 byggnader och lämnade tusentals hemlösa i vinterkylan. Många byggnader som nu reparerats ligger i det område som återigen drabbats av ett skalv.

About Sten

Check Also

Kinas vargkrigare: Diplomati med vässad tunga

KinaTT Sarkastiska och sylvassa rycker de ut för att försvara Kina i coronakrisen. Tidigare tystlåtna …