Invånare inspekterar ett hus som ödelades av tsunamin.

Över 200 människor döda i tsunamin

IndonesienTT-AFP-Reuters

Minst 222 människor har omkommit i samband med en tsunami i Indonesien, meddelar landets katastrofmyndighet.

Katastrofen orsakades av ett vulkanutbrott och överrumplade befolkningen.

Ytterligare över 800 har skadats efter den tsunami som på lördagskvällen nådde stränderna på Sumatra och Java, runt Sundasundet, enligt myndigheten. 28 människor saknas.

Antalet döda och skadade befaras stiga då lokala uppgifter och rapporter från många vårdinrättningar ännu saknas.

Vi har i nuläget inte uppgifter om att svenskar skulle vara skadade eller omkomna. Vi uppmanar svenskar på plats att följa myndigheters råd och anvisningar, säger Diana Qudhaib på UD:s pressjour till TT.

Sveriges ambassad i området ligger i huvudstaden Jakarta på ön Java, bara ett tiotal mil från det drabbade sundet.

För närvarande är bedömningen att få om några svenskar finns i det berörda området, säger Qudhaib.

”Byggnaden skakade”

”Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Norrmannen Øystein Andersen, som arbetar på Norges ambassad i Jakarta, befann sig på ett hotell på västra Java när tsunamin slog till.

Just innan vågorna nådde stranden var det ingen aktivitet alls. Det var bara mörkt. Och plötsligt såg jag vågen komma och måste springa berättar han för BBC.

Han sprang direkt och knackade på där hans fru och son låg och sov.

Just då träffade den andra vågen vårt hotell så att byggnaden skakade. Jag kunde se vågen genom fönstret, säger Andersen.

Asep Perangkat var på den välbesökta Carita-stranden med sin familj och såg vågen svepa in över land.

Bilar och containrar sveptes i väg ett tiotal meter. Byggnader vid strandkanten förstördes och träd och elstolpar rasade ner, säger han till AFP och tillägger:

Alla de som klarade sig tog skydd i skogen.

Ber om ursäkt

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts av en kombination av extra kraftig stigning av tidvattnet och ett undervattensskred som orsakades av ett utbrott från Anak Krakatoa, en liten vulkanisk ö i Sundasundet. Dussintals byggnader förstördes av vågen, som träffade stränderna helt utan förvarning ungefär klockan 21.30 på lördagen lokal tid. Träd som ryckts upp, plåttak, timmer och annat bråte vittnar om tsunamins framfart.

Indonesiska myndigheter hävdade inledningsvis att det inte handlade om en tsunami utan om vanligt tidvatten, och uppmanade människor att inte drabbas av panik. Nationella geologiska institutet bad senare i ett inlägg på Twitter om ursäkt för detta.

Även om det är relativt sällsynt kan vulkanutbrott under ytan orsaka tsunamier, enligt International Tsunami Information Center. Anak Krakatoa är en av 127 aktiva vulkaner i området.

En varning för högvatten gäller i området fram till 25 december.

Malaysia och Australien har erbjudit sin hjälp till Indonesien.

About Sten

Check Also

Högerextrema AFD sparkar efter gaskommentar

TysklandTT-Reuters Det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) sparkar en högt uppsatt partifunktionär och …