Home / Utrikes / Mellanöstern / Över 400 skadade i jordskalv i Iran

Över 400 skadade i jordskalv i Iran

IranTT-Reuters–AFP

Ett jordskalv med magnituden 6,3 har inträffat cirka elva mil nordväst om staden Ilam i Iran, nära gränsen till Irak. Över 400 människor har skadats.

Vi har haft 411 skadade, varav 80 procent har behandlats och skrivits ut. Inga dödsfall har rapporterats, säger Houshang Bazvand, guvernör i provinsen Kermanshah, till en statlig tv-kanal.

Antalet skadade väntas stiga eftersom 18 arbetslag från räddningstjänsten som skickats ut i området fortfarande inte rapporterat in.

Enligt Pirhossein Koulivand, chef för den iranska räddningstjänsten, har de flesta skadat sig i panikartade flyktsituationer, inte av själva skalvet som sådant.

Minst 260 personer i och omkring städerna Sarpol-e Zahab och Gilan-e Gharb skadades, säger Houshang Bazvand till nyhetsbyrån Fars.

Enligt USA:s geologiska myndighet USGS skedde skalvet på 65 kilometers djup. Minst sju efterskalv har följt, varav det kraftigaste med magnituden 5,2.

Jord- och lerskred

Pirhossein Koulivand säger att räddningspersonal skickats till området. Inte minst byar i mer otillgängliga områden kan ha skadats.

Som tur är inträffade inte skalvet nära några större städer. Men det kan ha orsakat skador i byar och jag hoppas det inte finns så många byar där det inträffade, säger Ali Moradi, chef för Irans seismologiska myndighet, i tv.

Skalvet startade jord- och lerskred men inga större vägar är avstängda, enligt myndigheterna. Elförsörjningen uppges ha återställts snabbt till många av de drabbade områdena.

Skalvet kändes också i Iraks huvudstad Bagdad och i andra delar av Irak. Inga skador är rapporterade från Irak. Också delar av Kuwait skakades om.

Återigen drabbat

Senast i slutet av augusti drabbades området i Iran av ett skalv med magnituden 6,0. Då omkom flera människor, hundratals skadades och många byggnader förstördes.

I ett skalv i området i november i fjol – med magnituden 7,3 – omkom minst 620 människor i Iran, de flesta i Sarpol-e Zahab, medan cirka 12 000 skadades.

Då skadades eller totalförstördes också minst 30 000 byggnader och lämnade tusentals hemlösa i vinterkylan. Många byggnader som nu reparerats ligger i det område som återigen drabbats av ett skalv.

Den 36-åriga Fariba Babayi, som bor i Sarpol-e Zahab, beskriver den skräck som svepte genom staden på söndagen.

Ljusen slocknade, väggar såg ut att vara på väg att falla och alla grannar skrek.

About Sten

Check Also

Tyskland: EU är inte bara en marknad

EUBryssel, TT:s korrespondent Coronakris och oeniga medlemsländer får hösten att se mörk ut i Europa. …