Home / Utrikes / Mellanöstern / Över 400 skadade i jordskalv i Iran

Över 400 skadade i jordskalv i Iran

IranTT-Reuters–AFP

Ett jordskalv med magnituden 6,3 har inträffat cirka elva mil nordväst om staden Ilam i Iran, nära gränsen till Irak. Över 400 människor har skadats.

Vi har haft 411 skadade, varav 80 procent har behandlats och skrivits ut. Inga dödsfall har rapporterats, säger Houshang Bazvand, guvernör i provinsen Kermanshah, till en statlig tv-kanal.

Antalet skadade väntas stiga eftersom 18 arbetslag från räddningstjänsten som skickats ut i området fortfarande inte rapporterat in.

Enligt Pirhossein Koulivand, chef för den iranska räddningstjänsten, har de flesta skadat sig i panikartade flyktsituationer, inte av själva skalvet som sådant.

Minst 260 personer i och omkring städerna Sarpol-e Zahab och Gilan-e Gharb skadades, säger Houshang Bazvand till nyhetsbyrån Fars.

Enligt USA:s geologiska myndighet USGS skedde skalvet på 65 kilometers djup. Minst sju efterskalv har följt, varav det kraftigaste med magnituden 5,2.

Jord- och lerskred

Pirhossein Koulivand säger att räddningspersonal skickats till området. Inte minst byar i mer otillgängliga områden kan ha skadats.

Som tur är inträffade inte skalvet nära några större städer. Men det kan ha orsakat skador i byar och jag hoppas det inte finns så många byar där det inträffade, säger Ali Moradi, chef för Irans seismologiska myndighet, i tv.

Skalvet startade jord- och lerskred men inga större vägar är avstängda, enligt myndigheterna. Elförsörjningen uppges ha återställts snabbt till många av de drabbade områdena.

Skalvet kändes också i Iraks huvudstad Bagdad och i andra delar av Irak. Inga skador är rapporterade från Irak. Också delar av Kuwait skakades om.

Återigen drabbat

Senast i slutet av augusti drabbades området i Iran av ett skalv med magnituden 6,0. Då omkom flera människor, hundratals skadades och många byggnader förstördes.

I ett skalv i området i november i fjol – med magnituden 7,3 – omkom minst 620 människor i Iran, de flesta i Sarpol-e Zahab, medan cirka 12 000 skadades.

Då skadades eller totalförstördes också minst 30 000 byggnader och lämnade tusentals hemlösa i vinterkylan. Många byggnader som nu reparerats ligger i det område som återigen drabbats av ett skalv.

Den 36-åriga Fariba Babayi, som bor i Sarpol-e Zahab, beskriver den skräck som svepte genom staden på söndagen.

Ljusen slocknade, väggar såg ut att vara på väg att falla och alla grannar skrek.

About Sten

Check Also

Katalansk exminister gripen i Skottland

Storbritannien/SpanienTT-AFP Kataloniens före detta utbildningsminister Clara Ponsati har än en gång överlämnat sig till polisen …