Sundet ligger mellan de två stora öarna Sumatra och Java.

Över 60 döda efter tsunami i Indonesien

IndonesienTT-AFP-Reuters

Indonesiens katastrofmyndighet säger att minst 62 personer har omkommit i samband med att en tsunami i går kväll nådde stränderna på Sumatra och Java, runt Sundasundet.

Runt 600 personer uppges vara skadade och många saknas. Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga.

Vi har inte fått någon information om svenskar har drabbats, men vår ambassad i Indonesien följer utvecklingen, säger Sebastian Saint-Just vid UD:s presstjänst till TT under natten.

Sveriges ambassad i området ligger i huvudstaden Jakarta på ön Java, bara ett tiotal mil från det drabbade sundet.

Norrmannen Øystein Andersen, som arbetar på Norges ambassad i Jakarta, befann sig på ett hotell på västra Java när tsunamin slog till.

Jag sprang och knackade på där min fru och son låg och sov. Just då träffade den andra vågen vårt hotell så att byggnaden skakade. Jag kunde se vågen genom fönstret, säger Andersen till nyhetsbyrån NTB.

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts av en kombination av extra kraftig stigning av tidvattnet och ett undervattensskred som orsakades av ett utbrott från Anak Krakatoa, en liten vulkanisk ö i Sundasundet. Dussintals byggnader förstördes av vågen, som träffade stränderna helt utan förvarning ungefär klockan 21.30 på lördagen lokal tid.

Indonesiska myndigheter hävdade inledningsvis att det inte handlade om en tsunami utan vanligt tidvatten.

Även om det är relativt sällsynt kan vulkanutbrott under ytan orsaka tsunamier, enligt International Tsunami Information Center.

Anak Krakatoa är en av 127 aktiva vulkaner i området.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …