Home / Utrikes / Asien / USA håller inne pengar till Pakistan
USA:s president Donald Trump kritiserade Pakistan i en tweet på nyårsdagen. Bilden är från presidentens nyårsfirande i sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.

USA håller inne pengar till Pakistan

Pakistan/USATT-AFP-Reuters

Pakistan kallade upp USA:s ambassadör efter president Donald Trumps uttalanden om landet på nyårsdagen.

Och USA håller inne stora summor i bistånd som skulle ha gått till Pakistan.

Administrationen håller inne 255 miljoner dollar (drygt 2 miljarder kronor) i bistånd till Pakistan. Det finns tydliga skäl till detta. Pakistan har spelat ett dubbelspel i flera år. De arbetar ibland tillsammans med oss, och de härbärgerar också de terrorister som attackerar våra trupper i Afghanistan, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

President Donald Trump inledde det nya året med ett verbalt angrepp på Pakistan.

Ambassadör uppkallad

”USA har dåraktigt gett Pakistan mer är 33 miljarder dollar i bistånd under de senaste 15 åren, och det enda vi har fått från dem är lögner och svek”, skrev han på Twitter, där han också anklagar landet för att betrakta amerikanska ledare som dumskallar.

”De (Pakistan) tillhandahåller en trygg fristad för terrorister som vi jagar i Afghanistan”, skrev han vidare och avslutade:

”Inte längre!”

Pakistan kallade i sin tur upp USA:s ambassadör David Hale efter president Donald Trumps uttalanden på nyårsdagen. En talesperson för ambassaden bekräftar mötet, men vill inte kommentera vad som sagts.

Misstänkt släpptes

Pakistans premiärminister Shahid Khaqan Abbasi har kallat till ett nationellt säkerhetsrådsmöte, enligt utrikesdepartementets talesman.

En förklaring till den skärpta tonen från USA är att Pakistan i november släppte Hafiz Saeed på fri fot. Hafiz Saeed var en av de misstänkta huvudmännen i terrordåden i Bombay 2008.

Nikki Haley säger att Washington inte accepterar det pakistanska ”spelet”.

Vi förväntar oss mycket mer samarbete av Pakistan i kampen mot terrorism.

Vita husets talesperson Sarah Sanders säger att fler åtgärder mot Pakistan ska offentliggöras inom de närmaste två dygnen.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …