Home / Utrikes / Asien / Pakistanska barn ska lära sig om sexövergrepp
Människor samlas till en minneshögtid för den mördade flickan Zainab Ansari. Fallet har väckt avsky och krav på ett ökat skydd för barn i Pakistan.

Pakistanska barn ska lära sig om sexövergrepp

PakistanTT

Sjuåriga Zainab Ansari hittades våldtagen och mördad på en soptipp i Kasur, Pakistan. Fallet som är det tolfte av liknande slag på två år har väckt avsky i landet, och i skolorna i provinsen Punjab införs nu undervisning om sexuella övergrepp.

Zainab Ansaris kropp hittades den 9 januari nedgrävd i en sophög, efter att hon blivit bortförd på väg till skolan. Föräldrarna hade lämnat flickan hos släktingar medan de själva var på pilgrimsfärd till Saudiarabien.

Fallet är det tolfte i raden av liknande slag i Kasur i Punjab under de två senaste åren, rapporterar pakistanska medier. 2015 avslöjades också en pedofilring i Kasur som genom utpressning tvingat hundratals barn till att delta i sexövergrepp som filmats.

”Måste ta bort tabut”

Mordet på Zainab Ansari har väckt raseri och avsky i ett land där barnaga och sexuella övergrepp är vanliga, med krav på att myndigheterna agerar. Den misstänkte mördaren och våldtäktsmannen har ännu inte gripits trots en omfattande polisjakt, och två människor har dött i samband med våldsamma demonstrationer mot polisen i Punjab i veckan.

Myndigheterna i Punjab har nu tillsatt en kommitté under ledning av landets skol- samt justitieminister, för att omedelbart föreslå åtgärder för att skydda barnen. En av dem är att införa obligatorisk undervisning i skolorna om vad sexuella övergrepp är.

Vi har inget annat val än att ta med kunskap om övergrepp mot barn i undervisningen. Vi måste ta bort tabut kring ämnet. Vi kommer också att ha en dialog med människor som motsätter sig detta, säger talespersonen för Punjabs regionregering Malik Ahmad Khan till Geo-tv.

Offen skuldbeläggs

Kommittén vill också införa ett dna-register, skärpa bevakningen av parker och allmänna platser där barn befinner sig, och införa ett efterlysningssystem för saknade personer i radio- och tv-kanaler.

Regeringen är ansvarig för att ta till åtgärder för att skydda barnen, tillägger Khan.

I Pakistan är det av religiösa och moraliska skäl tabu med sexualundervisning, och barn får inte lära sig var de fysiska gränserna för övergrepp går. Offren skuldbeläggs ofta av familjerna, skriver The Nation. Upp till elva fall av sexuella övergrepp mot barn rapporteras dagligen i Pakistan, enligt organisationen Sahil som arbetar mot övergrepp mot kvinnor och barn.

About Sten

Check Also

57 poliser slutar i protest i Buffalo

USATT-Reuters Samtliga 57 poliser som ingår i Buffalos insatsgrupp slutar i styrkan i protest mot …