Home / Utrikes / Europa / Le Pen vill byta namn på Nationella fronten
Nationella frontens tidigare ledare Jean-Marie Le Pen under ett tal i Paris i maj i fjol. Jean-Marie Le Pen, som grundade partiet 1972, har vid flera tillfällen dömts för rasistiska uttalanden.

Le Pen vill byta namn på Nationella fronten

FrankrikeTT

Nationella frontens ledare Marine Le Pen vill byta partinamn. Under helgens kongress föreslog hon snarlika Nationell samling.

Som dragplåster hade hon Steve Bannon som pratade om rasism och främlingshat.

Jag föreslår att Nationella fronten ändras till Nationell samling (Rassemblement national), sade Le Pen till partimedlemmarna vid den årliga kongressen i staden Lille i norra Frankrike, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men det är ni som ska rösta om det, det är ni som ska bestämma, tillade hon med hänsyftning på att det är partimedlemmarna som i slutänden får sista ordet om namnbytet.

Le Pen sade att det nuvarande partinamnet har en ”ärorik historia” men att namnet i dag fungerar som en ”psykologisk barriär” för många fransmän, skriver Reuters. Enligt Le Pen förhindrar det partiet från att få fler röster.

Men på sociala medier påtalar bland andra professorn Henrik Enderlein namnlikheten som Rassemblement national har med partiet Rassemblement national populaire som existerade 1941–1944 och som beundrade nazistpartiet i Tyskland.

Bannon: Blir starkare

Som dragplåster på kongressen hade Marine Le Pen med sig USA:s president Donald Trumps tidigare chefsstrateg, Steve Bannon.

Han drog paralleller mellan högerextrema partiet och Trumps valkampanj, som har liknande åsikter vad gäller invandring, handel, EU och Ryssland.

Låt dem kalla dig rasist, låt dem kalla dig främlingshatare, låt dem kalla dig naiv. Bär det som ditt hedersemblem. För varje dag så blir vi starkare och de svagare, sade han från scenen.

Vid samma kongress fråntogs partiets grundare Jean-Marie Le Pen positionen som hedersordförande, rapporterar AFP. Nationella fronten har använts sedan han medgrundade partiet 1972. Därmed har den nuvarande partiledaren Marine Le Pen klippt partiets sista band till fadern.

Uteslöts 2015

Han uteslöts ur partiet 2015 efter att han vid flera tillfällen gjort bagatelliserande uttalanden om Förintelsen, men fick efter ett domstolsbeslut behålla positionen som hedersordförande.

Helgens kongress syftar till att blåsa nytt liv i det högerextrema partiet, och putsa dess anseende, efter Marine Le Pens förlust mot Emmanuel Macron i presidentvalet i fjol.

About Sten

Check Also

Världsledare pratar utveckling och covid-19

FNTT Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras …