Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Paradisö i centrum för emiratiskt maktspel
En emiratisk soldat på väg mot Jemen. Arkivbild.

Paradisö i centrum för emiratiskt maktspel

Förenade arabemiratenTT

Stridsfordon och soldater har klivit i land på Sokotra. Ögruppen utanför Afrikas horn har hamnat i kläm mellan den försvagade jemenitiska regeringen och Förenade arabemiratens geopolitiska ambitioner.

Den beskrivs som en juvel i Indiska oceanen och hade det inte varit för kriget i Jemen hade Sokotra kanske fortsatt att vara mest känd för sin unika natur som ibland beskrivs som utomjordisk. Men den senaste tiden har ögruppen hamnat i fokus för en uppblossande maktkamp mellan den jemenitiska regeringen och Förenade arabemiraten (UAE) – som formellt är en av dess allierade i kriget mot Huthirebellerna.

Men samarbetet mellan den jemenitiske presidenten Abd Rabu Mansur Hadis internationellt erkända regering och UAE har krackelerat. Emiraten är en del av den saudiskedda alliansen som stödjer Hadi i kriget, men de har också passat på att etablera närvaro i vattnen utanför södra Jemen där mycket av världshandeln flyter förbi.

Soldater på plats

Sprickan blev tydlig när UAE-stödda separatister vände sina vapen mot Haditrogna styrkor i Adenområdet i början av året.

Det förödande kriget har gjort att den jemenitiska ögruppen utanför Afrikas horn har hamnat i skymundan. Men det har länge ryktats om hur UAE försökt att etablera militär närvaro på Sokotra. Och i förra veckan landade emiratiska transportflyg fulla av soldater och stridsfordon där, rapporterar flera medier.

Förenade arabemiraten använder pengar och soldater för att skapa ett nät av baser och beväpna allierade i Jemen och Somalia som ett sätt att kämpa mot islamistiska extremister och iranskt inflytande, enligt diplomater samt somaliska och jemenitiska tjänstemän som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

”Slår tillbaka”

I ett uttalande skriver Förenade arabemiratens utrikesdepartement att landet stödjer Jemens legitima regering och att man försöker ”etablera fred och stabilitet” på Sokotra.

Men Hadis regering anklagar UAE för att lägga beslag på Sokotras hamnar och flygplats. En regeringskälla varnar för att landet försöker kolonisera Jemen och säger till Reuters att det uppenbart handlar om ett maktspel i syfte att stärka emiratens intressen:

Men det kommer de inte att få från Jemen. Visst, jemeniter är fattiga men de slåss för sin suveränitet.

About Sten

Check Also

Minnesstund för George Floyd i Minneapolis

USATT-Reuters Under torsdagen kommer en minnesstund för den avlidne amerikanen George Floyd att hållas i …