Gator i Villeneuve-Saint-Georges utanför Paris, där floden Yerres, en förgrening av Seine, har svämmat över.

Paris förbereder sig för kraftiga översvämningar

FrankrikeTT

Vattennivåerna i nordöstra Frankrike fortsätter att stiga. Till helgen väntas Seine närma sig de höga nivåerna från juni 2016 då floden steg till över sex meter över det normala, skriver tidningen Le Parisien.

Paris vice borgmästare Colombe Brossel säger till tv-kanalen Franceinfo att vattnet stiger snabbare än 2016, men att Seines översvämning för närvarande ger lite konsekvenser för parisarna.

Men vissa försiktighetsåtgärder har tagits i regionen. Hundratals personer har evakuerats, främst i Val-de-Marne sydost om Paris, och invånare i hela regionen rekommenderas att se över källarutrymmen och garage.

Både Louvren och Musée d’Orsay har flyttat på konstverk för att kunna skydda dem från fuktskador. Dessutom är ett tusental hushåll i regionen utan el. Man förutspår att ytterligare några hundratal hushåll kan komma att bli utan el de kommande dagarna.

Myndigheterna har gått ut med översvämningsvarningar i 21 av Frankrikes departement, främst kring Seine men även i vid floden Saone.

Vigicrues, myndigheten som övervakar och varnar för översvämningar i Frankrike, vill dock lugna fransmännen. ”Vi är långt ifrån nivåerna för de omfattande översvämningarna 2016. Ingen panik”, säger Vigicrues chef François Duquesne i ett uttalande, enligt tidningen Le Monde.

Den högsta vattennivån som uppmätts i Paris ska enligt flera franska medier vara vid översvämningen i januari 1910, då vattenståndet var 8,62 meter över det normala i Seine.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …