Home / Utrikes / Europa / Parlamentet röstar om Tsipras
Premiärminister Alexis Tsipras.

Parlamentet röstar om Tsipras

GreklandTT-AFP

Greklands premiärminister Alexis Tsipras står i natt inför en förtroendeomröstning i parlamentet. Han väntas klara sig, och få minst 151 röster av 300.

Men även om han politiskt överlever omröstningen står Tsipras inför svåra frågor framöver, bland annat att få med sig parlamentet på att kalla Makedonien, grannlandet i norr, för Nordmakedonien.

Makedoniens parlament röstade nyligen igenom grundlagsändringar som innebär att landet kan byta namn till Nordmakedonien.

För att namnbytet formellt ska bli av måste dock även Greklands parlament rösta ja. Men frågan splittrar det grekiska folket och parlamentet och har även spräckt vänsterledaren Tsipras regeringskoalition, som styrt landet i fyra år.

Grekland har än så länge vägrat acceptera namnet Makedonien, som även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. FN-ledda samtal mellan regeringarna ledde fram till namnet Nordmakedonien, men även det är omstritt i Grekland.

Frågan om Makedoniens namn har varit känslig ända sedan staten bildades i början av 1990-talet. Ett par år senare löstes frågan preliminärt genom det provisoriska namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (förkortat Fyrom på engelska), under vilket landet blev medlem i FN.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …