Home / Utrikes / Asien / Virusfartyg töms – Japans regering kritiseras
Bussar ska ta passagerare som testat negativt för coronaviruset från fartyget Diamond Princess i Yokohama, Japan.

Virusfartyg töms – Japans regering kritiseras

CoronavirusTT-AFP-Reuters

Kryssningsfartyget blev ett flytande fängelse. Nu är lättnaden stor när passagerare börjar lämna virusdrabbade Diamond Princess. Men Japans regering får kritik för hanteringen av krisen.

Passagerare som har testat negativt för det nya coronaviruset och som inte visar några symptom får lämna kryssningsfartyget Diamond Princess i Yokohama i Japan. En av dem som har fått kliva av är en 77-årig japan.

Jag är lättad. Nu vill jag bara vila ordentligt, säger den anonyme passageraren.

Kliver i land

I dagarna kommer omkring 500 personer att få gå i land – och därmed avsluta två veckor av isolering. Det väntas dock ta upp till tre dagar att få in alla nödvändiga testresultat.

Över 500 personer ombord har smittats av coronaviruset och förts till sjukhus. Det är det största klustret av smittade utanför Kina.

I takt med att krisen på fartyget har trappats ned riktas uppmärksamheten mot hur Tokyo har hanterat situationen. Regeringen tycks ha lagt mer fokus på att hantera allmänhetens uppfattning om situationen än själva utbrottet, menar kritiker. Och att sätta Diamond Princess i karantän tycks inte ha varit så effektivt, påpekar de.

”Dolde sanningen”

Professorsadjunkten Shinichi Niwa drar paralleller till hur regeringen i Tokyo hanterade de katastrofala härdsmältorna i Fukushima 2011.

Spridningen av viruset är mer omfattande än vad regeringen har sagt, säger Shinichi Niwa som är verksam vid Fukushima Medical University.

Då sade regeringen att det inte var någon härdsmälta. De dolde sanningen och jag är rädd att samma sak händer nu med coronaviruset.

Regeringen har upprepade gånger försvarat beslutet att isolera kryssningsfartyget. Den har också fått stöd av framstående läkare. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har lovordat Japans ”extraordinära ansträngningar” men har också påpekat att de kanske inte har varit tillräckliga för att hindra smittspridning.

Går i land i Kambodja

På kryssningsfartyget MS Westerdam som lade till i Kambodja förra veckan har de sista passagerarna fått gå i land efter att ha testat negativt för coronaviruset.

Fartyget, som var på en planerad tvåveckorskryssning i Asien, fick nobben från flera hamnar innan det gavs tillåtelse att lägga till i Kambodja.

En amerikansk kvinna som tidigare befunnit sig ombord på fartyget har testats positivt för coronaviruset i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, dit hon anlände i fredags. Det finns inga uppgifter om att någon annan av de över 2 200 personerna som varit på fartyget är smittade.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …