Färjan har gått på grund i hamnen i Mariehamn.

Passagerna på Grace får stanna över natten


OlyckaTT

Passagerna på den grundstötta färjan Grace i hamnen i Mariehamn får stanna kvar på fartyget över natten, meddelar Viking Line.

Färjan läcker inte in vatten och ingen ombord befinner sig i fara.

Grace står på grund bara meter från land vid hamnen i Mariehamn på Åland sedan den gått på grund strax efter klockan 13, svensk tid. Ombord befinner sig 331 resenärer och 98 i besättningen.

Grace var på väg från Stockholm via Mariehamn till Åbo, när hon i hamnen i Mariehamn fick grundkänning. Enligt de rapporter som vi har fått så är det ingen fara för någon, säger Viking Lines presschef Eleonora Hansi.

Stannar över natten

Rederiet har beslutat att människorna ombord ska stanna på färjan över natten, och att de ska få lämna fartyget först i morgon.

Det man har beslutat nu är att det är säkrast och bekvämast för resenärerna att de får stanna kvar ombord på fartyget under natten. Sedan monterar man dit en landgång så de kan gå av i morgon, och ta sig tillbaka till sin destinationsort, säger Hansi.

Dykare har undersökt skrovet, men Viking Line kan inte svara på vad undersökningen har visat. Rederiet har ingen prognos för när passagerna kan få lämna fartyget.

Jag har ingen tid, men jag skulle tro att det man väljer att göra är att de får stanna ombord tills det finns ett fartyg som kan ta dem vidare, säger Hansi.

”Båten skakade till”

En av passagerarna, Michael Valin som är bosatt i Helsingfors, berättar att han tog en tupplur i sin hytt när fartyget gick på grund.

Båten skakade till enormt mycket. Jag fick på mig byxorna och skjortan på fem sekunder och sprang ut. Efter fem minuter kom information i högtalarna på flera språk om att vi hade gått på grund, säger Valin.

Michael Valin tar beskedet att han får stanna över natten med ro.

Det är nog bäst så, i stället för att bo på hotell i Mariehamn. Jag går ner i min hytt nu, annars är det inget nytt. Vi blir bjudna på mat sedan en halvtimme sedan, säger han.

About Sten

Check Also

Bidens fokus: Klimat- och globalt samarbete

USATT En återgång till internationellt samarbete och ett starkt fokus på att tackla klimatförändringarna. Det …