Påve Franciskus under en gudstjänst i Förenade arabemiraten på tisdagen.

Påven medger kyrkliga övergrepp mot nunnor

VatikanenTT

Påve Franciskus erkänner för första gången att sexuella övergrepp mot nunnor förekommit inom katolska kyrkan, rapporterar CNN.

Det har varit präster och även biskopar som har gjort det. Och jag tror att det fortfarande kan pågå. Det är inte en sak som är över i samma ögonblick som du inser det, sade påven under en presskonferens på det flygplan som flög honom tillbaka till Rom efter ett besök i Förenade arabemiraten.

Han säger att Vatikanen har stängt av medlemmar av prästerskapet och upplöst nunneorden på grund av övergreppen.

Måste något mera göras? Ja. Har vi viljan. Ja, sade påven.

Franciskus säger också att hans företrädare, påve Benedictus, under sin tid som kardinal försökt agera i frågan när den blev aktuell i en nunneorden i Frankrike men att han hindrades av höga befattningshavare i Vatikanen.

Som påve hade Benedictus modet att ta tag i saken igen och det slutade med ordens upplösning ”därför att det här slaveriet av kvinnor hade inträtt, även sexuellt slaveri, av präster eller av grundaren”, säger Franciskus.

Tidigare har det mest varit anklagelser om övergrepp mot barn som omgett katolska kyrkan men även nunnor, däribland indiska, har på senare tid tagit bladet från munnen

About Sten

Check Also

Tiotusentals släpps från IS-läger

SyrienTT 25 000 syrier kommer att släppas från al-Hol-lägret i Syrien, rapporterar Sveriges Radio. Omkring 70 000 …