Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.

Påven om viruset i digital mässa: ”Tragedi”

VatikanstatenTT-AFP

Vanligtvis trängs ett stort folkhav för att lyssna på påve Franciskus mässa under palmsöndagen. Men Petersplatsen i Vatikanstaten ekade tom och i stället livesändes gudstjänsten där påven kallade coronapandemin för en tragedi och manade till mod och hopp för att få styrka att klara av utbrottet.

När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, predikade påven.

Palmsöndagen markerar dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och den utgör också startskottet för den stora katolska högtiden stilla veckan som sträcker sig fram till påskdagen – då Jesu återuppståndelse firas.

Men i coronatider firar de allra flesta av världens 1,3 miljarder katoliker hemifrån – liksom påven. Mässan i Peterskyrkan hölls bakom stängda dörrar och påven har börjat kommunicera med omvärlden via video för att folk inte ska samlas för att se och lyssna på honom på torget.

About Sten

Check Also

”Vi kommer att minnas fem ord från debatten”

USATT Förfärlig. Det är statsvetaren Chris Galdieris sammanfattning av debatten mellan USA:s president Donald Trump …