Home / Utrikes / Asien / Peking vill ha Hongkonglag klar före val
President Xi Jinping, i bildens mitt, och andra kinesiska makthavare på folkkongressen i Peking.

Peking vill ha Hongkonglag klar före val

HongkongTT

Den nya säkerhetslag som planeras för Hongkong är ännu inte skriven. Så hur kan den redan väcka så starka reaktioner?

Bara det att lagen tas fram i Peking får många Hongkong-bor att reagera, förklarar den oberoende Kina-rådgivaren Frédéric Cho.

Det finns en oro i Hongkong kring Fastlandskinas rättssystem, säger han.

Det är två olika kulturer, i och med att Hongkong varit separerat från Kina. Jag brukar säga att det är som om Öst- och Västtyskland hade förblivit uppdelade i över 150 år.

Sedan 1997

Han berättar att detta har varit på gång ända sedan förhandlingarna då Hongkong var en brittisk koloni.

En nationell säkerhetslag är något som Folkrepubliken Kina egentligen hade hoppats kunna införa redan från dag ett, då Hongkong blev Kina igen, den 1 juli 1997.

Men även då väckte det protester, som sedan återkommit i flera omgångar, till exempel under hösten 2003.

Sedan dess har Hongkong velat hålla fast vid sin juridiska tradition, säger Frédéric Cho.

Inte valfråga

Staden har bland annat yttrandefrihet och andra rättigheter på helt andra nivåer än i Fastlandskina. Kina lovade 1997 att upplägget ”ett land, två system” skulle gälla i minst 50 år. Men när nya stora demonstrationer förra året utbröt i samband med ett annat omstritt förslag, om utlämning av misstänkta från Hongkong, kom signaler om att Peking börjat tröttna.

Egentligen, om man hade följt överenskommelsen om Hongkongs överlämning till Kina från Storbritannien, skulle det här ha fattats på lokal nivå av Hongkongs egna myndigheter, säger Frédéric Cho om säkerhetslagen.

Men man bedömer i Peking att Hongkong inte mäktar med att anta den.

Det är också en tajmningsfråga – när lokalval hölls i Hongkong i november förra året gick de demokrativänliga krafterna väldigt starkt. I höst är det dags för nästa val, till Hongkongs parlament.

Med tanke på det vill man ha den här lagen antagen så att det inte blir en fråga till valen i september, säger Frédéric Cho.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …