USA:s vicepresident Mike Pence besöker Västra muren i Jerusalem.

Pence: Fredssamtal hänger på palestinierna

MellanösternTT-AFP-Reuters

Medan USA:s vicepresident Mike Pence besökte Västra muren i Jerusalem, strejkade palestinier i protest. Pence upprepade att USA vill fortsätta fredssamtalen – men att det hänger på palestinierna.

Mike Pence avslutade på tisdagen sin tre dagars resa i Mellanöstern med att besöka Västra muren i Jerusalem, en helig plats för judar, muslimer och kristna. Kvällen innan höll vicepresidenten ett tal, fullt med bibliska referenser, som har väckt stor ilska bland palestinierna. En generalstrejk hölls i palestinska områden i protest mot Pences besök, och ett hundratal palestinier har drabbat samman med israeliska soldater på Västbanken.

Pence upprepade president Donald Trumps tidigare ståndpunkt vad gäller att få till stånd en tvåstatslösning, trots den ilska som beslutet att flytta USA:s Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem väckt i arabvärlden.

Vita huset har arbetat med våra partner i regionen för att se om vi kan få till stånd ett ramverk för fred, sade Pence i Jerusalem, men tillade att ”det helt beror på om palestinierna kommer tillbaka till förhandlingsbordet”.

Under resans två första anhalter försökte Pence få Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi och Jordaniens kung Abdullah att få dem att övertyga palestinierna om USA:s vilja att vara en del av fredsprocessen. Men utgången är oviss, erkände Pence i Jerusalem.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …