USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Pence träffade kurdledare i Irak

USA/IrakTT-AFP-Reuters

USA:s vicepresident Mike Pence har varit på snabbesök i Irak och träffat amerikanska soldater på en flygbas utanför Bagdad. Han var också i Erbil och mötte ledare för kurderna i Irak.

Däremot träffade den amerikanske vicepresidenten inte landets premiärminister Adil Abd al-Mahdi eftersom han ”av säkerhetsskäl” inte åkte till Bagdad där våldsamma regeringskritiska protester har pågått den senaste månaden.

Nechirvan Barzani, president i den självstyrande regionen Kurdistan i norra Irak, tog emot Pence på flygplatsen i Erbil.

Bedyra vänskap med kurderna

Mötet syftade till att bedyra USA:s fortsatta lojalitet med kurderna, trots president Donald Trumps beslut i början av oktober att ta hem amerikanska soldater från Syrien och därmed i praktiken ge Turkiet grönt ljus att anfalla kurderna i de nordöstra delarna av landet.

Pence sade redan vid inledningen av mötet med Barzani att han var där på president Trumps uppdrag för att ”befästa de starka band” som det kurdiska folket och USA har sinsemellan.

Den kurdiska YPG-milisen utgjorde stommen i Syriens demokratiska styrkor (SDF) som med stöd av USA vände kriget mot den brutala terrorrörelsen IS.

Turkiet har dock alltid likställt YPG med den terrorstämplade turkiska gerillan PKK, men USA:s allians med kurderna hade fram till Trumps besked tidigare i höstats i praktiken förhindrat Turkiet att agera mot YPG militärt.

Kalkon och tranbärssås

Mike Pence hade med sig sin hustru Karen Pence på resan och i samband med att paret träffade de cirka 700 amerikanska soldaterna på flygbasen serverades traditionsenligt kalkon med tranbärssås inför USA:s thanksgiving-högtid som infaller på torsdag den kommande veckan.

Den amerikanske vicepresidentens besök hade av säkerhetsskäl inte tillkännagivits tidigare.

President Donald Trump gjorde en oannonserad blixtvisit i Irak på juldagen i fjol.

About Sten

Check Also

Tio döda i brand på coronahotell i Indien

IndienTT-AFP-Reuters Tio personer har dött och över 20 vårdas på sjukhus sedan en brand brutit …